Från underhåll till förebyggande underhåll – med samma metod
Vi träffar Daniel Hennermark från SLD på Ytskyddsdagarna i Stockholm.
– Förhoppningen är att nå ut till fler beställare. Sen vill vi såklart träffa befintliga kunder, berättar vd:n för oss.
När han lämnar Ytskyddsdagarna hoppas han vara både rikare på erfarenhet och kontakter. Personligen är han där för att visa upp den metod som idag används för att utföra tätskiktskontroller på nyproduktion och läckagelokalisering på äldre fastigheter.
– Med hjälp av metoden går det att hitta allvarliga skador i ett tidigt skede, säger Daniel Hennermark.
Metoden lanserades för 12 år sedan i Sverige. Till en början användes den främst för att söka efter läckor på äldre tätskikt. För två-tre år sedan explorerade marknaden för tätskiktskontroller på nya byggnader.
– Den nyproducerande branschen har accepterat metoden. Den går att använda på allt från parkeringshus till innergårdar, säger Daniel Hennermark.
Idag är SLD:s stora utmaning att komma in redan när det förebyggande underhållet påbörjas.
– En del beställare har redan det förebyggande tänket medan andra har ett mer kortsiktig tänk. Genom att tänka förebyggande går det att spara stora pengar. Det finns stora vinster med att underhålla regelbundet, säger Daniel Hennermark.
Daniel Hennermark menar att många är medvetna om att det finns mycket risker för tätskikten ute på byggarbetsplatser.
– Men det är viktigt att veta status på tätskikten, exempelvis om man vill lägga solcellspaneler på ett tak, säger han.
Över lag är beställare väl medvetna och insatta i tätskiktsproblemen.
– Jag skulle inte säga att metoden är enkel att sälja men hyfsat. Läckor och skador i tätskikten är ett bekymmer som funnits länge, men det har inte funnits någon lösning. Vår metod har banat vägen. Den tar inte särskild lång tid, den är miljövänlig och träffsäker, säger Daniel Hennermark.
Metoden är internationell och använder sig av en teknik som bygger på naturlagar.
Det som krävs för att kunna använda metoden är att ha ett tätskikt som inte är ledande. Det går exempelvis inte att göra läckagesökningen på plåt.
– Tätskikten får inte vara ledande, men något i konstruktionen behöver vara det. Till exempel armering i betongen eller en stålstomme, säger Daniel Hennermark.
Maskinen som används kopplas till en jordad pluspool medan underkonstruktionen agerar minuspool.
– Maskinen är en axelväska med ett 50 centimeter brett aluminiumskaft, berättar Daniel Hennermark.
Metoden utförs därför med hjälp av strömpuls.
– När maskinen detekterar en läcka blir det kortslutning och maskinen tjuter till. Vi dubbelkollar och markerar skadan, säger Daniel Hennermark och tillägger:
– Tekniken är rätt så enkel och basal. Maskinen ställs in olika beroende på tätskikt.
Och sista frågan, hur satsar ni 2024?
– Fokus ligger på att lyfta våra passiva fuktsensorer. Vi är redan igång och installerar dessa. De har en livslängd på 30 år. Sen är det att jobba vidare med förebyggande underhåll och underhållsplaner med befintliga kunder. Sen är taken väldigt eftersatta efter vår och höst. Vi satsar på att knyta till oss avtal, avslutar Daniel Hennermark samtalet med oss.