23948sdkhjf

Stora planer på mer elnät – räcker inte för att möta industrins behov

Svenska kraftnät har långt gångna planer på att bygga ut ledningsnätet i Västsverige för att möta industrins ökade behov. Men enligt verket kommer det inte att räcka och det behövs betydligt mer produktion.

I dagarna lämnade Svenska kraftnät ett förhandsbesked till den regionala nätägaren i Västra Götalandsregionen, Vattenfall Eldistribution, om betydande tillskott av effekt genom nya elnät, skriver TT.

Vattenfall har efterfrågat 1 200 MW i mer effekt fram till år 2030. Det klarar emellertid inte Svenska kraftnät, som driver elmotorvägarna i Sverige, inte inom den tidsramen i varje fall. Bedömningen är år 2035, dessutom förutsatt att handläggningstiderna kan kapas med hälften.

– Vi har ett femårsgap till det behov vi känner till i dag, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem på Svenska kraftnät, till TT.

Danielsson menar även på att behovet lär öka mer än vad man som är annonserat i dag.

Västsverige har ett stort underskott av elproduktion, beroendet av el är stort från angränsade områden. Och med industrität region ser Daniel Gustafsson att fler och bättre elnät inte räcker på långa vägar. Speciellt inte när Norrlandselen i större utsträckning kommer att behövas just i norr.

Det behövs mer elproduktion i Väst- och Sydsverige, och det är också en hel del på gång. Stora havsbaserade vindkraftparker står i startgroparna. Samtidigt finns tidiga planer på mindre kärnkraftsreaktorer i Ringhals. De vaga planerna gör att Svenska kraftnät svårt att helt och hållet sätta ner foten hur och vilka elnätssystem som behövs, enligt Daniel Gustafsson.

För att kunna klara det framtida elbehovet vill Svenska kraftnät att industrierna ska bli mer flexibla i sin elförbrukning, att de inte kör samtidigt och är beredde att dra ner på elanvändningen vid vissa tillfällen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078