23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Härdat glas och kvartsglas för industrin - så används det

Härdat glas är betydligt tåligare än vanligt glas. Dessutom faller det sönder på ett ofarligt sätt - till skillnad från vanligt glas som är lätt att skära sig på när det krossas.

Kvartsglas används bland annat som synglas tack vare dess renhet och genomsläppningsämnen.

Om du är intresserad av att lära dig mer om härdat glas och kvartsglas för industrin ska du läsa vidare. Vi kommer titta på fördelarna med de här typerna av glas och även ta upp vilka användningsområden som finns.

Fördelar med härdat glas för olika typer av industrier
Härdat glas används för en rad olika typer av ändamål, inte minst inom olika industrier och företag. Ofta handlar det om behov av en glaslösning med större motståndskraft mot temperaturer och tryck än vad “vanligt” glas har. En annan fördel är att glaset faller sönder i små ofarliga bitar om det skulle krossas.

Härdat glas är alltså betydlig tåligare än vanligt glas. Anledningen till detta är de tryckspänningar som finns i ytskiktet, vilka gör att spänningspunkten förskjuts och ett större tryck behövs för att glaset ska gå sönder. 

När det finns risk för personskador i samband med att glas krossas är det att föredra att använda industriellt härdat glas. När vanligt glas krossas uppstår vassa skärvor som kan orsaka allvarliga personskador. De små ofarliga bitarna som härdat glas faller samman i är verkligen att föredra.

Härdat glas klarar temperaturskillnader på ca 250 grader, medan vanligt glas endast tål temperaturskillnader på ca 40 grader.

Finns det då några nackdelar med härdat glas? Självklart kostar det lite mer än vanligt glas. Dessutom går det inte att bearbeta så lätt efter härdningen. Därför är det viktigt att göra allt förarbete, såsom hålborrning och utskärning före härdningen.

Kvartsglas för industrin
Kvartsglas är ett oerhört rent och genomsläppligt material som används inom en mängd olika industriella sammanhang. Kvartsglas är dessutom motståndskraftigt mot höga temperaturer, det tål temperaturer över 1000 grader. Kvartsglas för industrin finns som såväl rör, som rutor och stänger.

Förhoppningsvis har du nu fått en klarare bild av hur härdat glas och kvartsglas kan användas inom industrin. Behoven av den här typen av specialglas ser bara ut att öka och fördelarna för industrierna är många när det gäller att använda specialglas för att optimera processer och ta fram nya produkter.

Sänd till en kollega

0.016