23948sdkhjf

Tusen miljarder behövs investeras i norra Sverige

Den stora industrisatsningen som görs i norra Sverige kommer kräva investeringar på minst 1000 miljarder kronor de närmaste decennierna, något som Ekot rapporterat om.

Just nu hanterar regeringskansliet hur vida industriprojektet Hybrit, där SSAB och LKAB och Vattenfall samarbetar, ska få ett statligt stöd på 5 miljarder. Men det är bara den lilla delen i det stora hela om man jämför med hur mycket pengar som totalt sätt behövs för att ro alla projekt i norra Sverige i hamn.

– De initiala investeringarna som görs där, det är det man söker stöd för idag. Men de riktiga investeringarna kommer ju sen, säger säger regeringens samordnare Peter Larsson, till Ekot.

Man har pratar tidigare kring att de stora industrisatsningar kommer att kräva investeringar runt 1000 miljarder, men det är lågt räknat menar Peter.

– De är väldigt svårt att få det totala greppet hur de stora investeringarna är. Men kollar man på det som är känt kan man säga att 1000 miljarder är i underkant.

Den mest akuta frågan just nu är att ordna boende till all personalen som finns, till exempel i Skellefteå där Northvolt bygger en batterifabrik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078