23948sdkhjf

Epirocs vd: ”Digitaliseringen är ett viktigt verktyg för säkerheten”

För att möta hållbarhetsutmaningarna och öka säkerheten i gruvorna är Epricos vd, Helena Hedblom, helt övertygad om att digitaliseringen är en av de mest avgörande vägarna.

Helena Hedblom och hennes Epiroc är en viktig kugge i hållbarhetsutvecklingen. Det är Atlas Copco-avknoppningens världsledande och allt smartare maskiner som i gruvorna utvinner metallerna som ska elektrifiera världen.

– Vi vill ta en ledande position inom automation och digitalisering, från det geologiska ända ned till hur man optimerar anrikningsverket, säger Helena Hedblom, vd, till Di.

Årligen lägger Epiroc 1 miljard kronor på forskning och utvecklingen och sysselsätter omkring 1 400 forskningsingenjörer varav 459 mjukvaruutvecklare. För fem år sedan bildades Epiroc och har under sin tid som verksamma förvärvat 25 bolag.

Till Di säger vd:n att hon är helt övertygad att de kommande tio åren kommer gruvindustrin att ställa om och se helt annorlunda ut.

– Vi har redan kommit långt efter det att vi för många år sedan plockade bort operatören ur hytten. I dag har vi helt autonoma flottor med maskiner som är förprogrammerade för den borrplan de ska köra och där operatörerna sitter ovan jord eller till och med i en helt annan stad, säger Helena Hedblom.

De utmaningarna som gruvindustrin har och har haft under många års tid är dels säkerheten. Här är digitaliseringen ett viktigt verktyg.

– Automationslösningar och trafikledningssystem kommer att lyfta säkerheten till en helt annan nivå än i dag.

Produktiviteten är väldigt låg i gruvindustrin, jämfört med många andra industrier.

– Det beror till stor del på att man inte har realtidsinformationen som gör att man ser avvikelser från plan och kan korrigera. Så det finns en stor produktivitetsutmaning i hela industrin.

Gruvor kategoriseras som processindustri, men trots det är det långt ifrån allt som snurrar och går optimalt.

– Tittar vi på vår stora flotta av uppkopplade maskiner så används de ungefär 30-35 procent av tiden. Det är inte för att de inte fungerar utan för att de är i vänteläge. Så det finns mycket förluster som ligger på systemnivå, inte på enskilda maskiner eller processer. Det är alla processer tillsammans som utgör den stora produktivitetsutmaningen, menar Helena Hedblom.

Hon fortsätter,

– Potentialen med de digitala hjälpmedlen gör dock att vi som leverantör kan vara mer proaktiva i att se till att vår maskinpark där ute fungerar dygnet runt. Digitaliseringen gör också att det blir datadrivna beslut som gör att planeringen av varje delmoment blir mer precist vilket kan minimera tappet i produktivitet.

De riktigt stora utmaningarna för gruvindustrin finns dock i den miljömässiga hållbarheten.

- Allt eftersom man plockat upp allt fler malmkroppar måste underjordsgruvorna gå allt djupare. Med djupet kommer komplexiteten och såväl säkerhet som produktivitet blir mer utmanande. Det betyder också allt högre kostnader att driva en gruva och även större och större koldioxidavtryck, inte minst eftersom det krävs mer energi för ventilation.

Som så mycket annat kommer gruvindustrin inom snar framtid till stor del vara helt elektrifierad.

– Den börjar riktigt ta fart nu. De senaste åren har kunderna köpt ett par, tre elmaskiner för att testa i sin miljö. Men det allra sista året har det verkligen tagit fart. Vi har en kund nu som ska öppna en helt ny gruva och som har bestämt sig för att gå helt elektriskt från start. vi börjar också få kompletterande ordrar där kunderna är nöjda och beställer fler elektriska maskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078