23948sdkhjf

RISE vill stärka Sveriges betongindustri

Varje år används cirka 16 miljoner ton betong i bland annat tunnlar, broar och vägar runt om i Sverige. Men osäkerhet kring kalkbrytning och behovet av en mer hållbar produktion kräver nya lösningar för att långsiktigt säkra tillgången till betong. Därför genomför RISE en långsiktig satsning på cement- och betongforskning.

– RISE har länge varit en stark forsknings- och innovationspartner till Sveriges cement- och betongindustrier och nu vill vi ta ett ännu större ansvar. Med denna kraftsamling vill vi öka Sveriges förmåga att klara den utmaning som branschen står inför, säger Tobias Lundvall, avdelningschef för Infrastruktur och betongbyggande på RISE, i ett pressmeddelande.

På cement- och betonglabbet i Borås samlar RISE kompetens och testverksamhet kring forskning och provning av cement, betong och alternativa bindemedel. RISE kommer samtidigt att satsa på utbildning och utredning inom betong för att möta marknadens ökade behov.

Klimatkrisen och ifrågasättandet kring kalkbrytningen i Slite har ökat efterfrågan på forskning och provning kring cement, betong och alternativ bindemedel, skriver de vidare i meddelandet.

– Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Omställningen driver på utvecklingen och RISE forskning kring till exempel nya bindemedel skapar möjligheter för en mer klimatneutral byggbransch, säger Katarina Malaga, professor inom hållbart byggande och forsknings- och affärsutvecklare på RISE.

På cement- och betonglabbet i Borås arbetar ett trettiotal forskare, ingenjörer och tekniker med såväl explorativ forskning för framtidens byggmaterial, som med kvalitetssäkrande provning och besiktning av cement-, betong- och ballastprodukter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094