23948sdkhjf

Digitala tvillingar: Framgångshistorier från fem helt olika branscher

Via digitala tvillingar kan företag övervaka sin verksamhet, planera underhåll och ge bättre service till sina kunder. Här är fem historier från företag, från helt olika branscher, som använt sig av digitala tvillingar.

I en prognos från undersökningsföretaget Markets and Markets har den globala marknaden för digitala tvillingar en årlig tillväxt på 61 procent skriver CIO. Sammanlagt kommer den vara värd 74 miljarder dollar år 2027. Här är fem exempel på organisationer som använder sig av digitala tvillingar redan idag.

NTT Indycar

NTT Indycar Series, som består av fem lopp inklusive Indianapolis 500, använder en kombination av digitala tvillingar, dataanalys och AI. Detta ger åskådarna tillgång till djupgående insikter i realtid om loppen, som exempelvis omkörningar eller information från depåerna.

NTT skapar en digital tvilling av varje bil i serien. Historisk data utgör grunden, och varje bil är utrustad med mer än 140 sensorer som samlar in miljontals datapunkter under varje lopp för att mata den digitala tvillingen. Uppgifterna innehåller allt från hastighet och oljetryck till däckslitage och G-krafter. De använder sig av AI och prediktiv analys av data från den digitala tvillingen så åskådarna få insikter i realtid om loppet.

– Det finns en möjlighet för vår mest hängivna publik att komma närmare en sport de älskar eller en förare eller ett team de älskar, säger SJ Luedtke, marknadsföringschef på Indycar.

Under de senaste tre åren har NTT Indycar fördubblat engagemanget och uppehållstiden i appen under tävlingshelgerna, säger Luedtke.

Rolls-Royce

Flyg- och försvarsföretaget Rolls-Royce använder digitala tvillingar för att övervaka varje motor som de tillverkar – hur den flyger, under vilka förhållanden den flyger och hur den används av piloten.

– Vi skräddarsyr våra underhållsrutiner så att vi optimerar för motorns verkliga livslängd, inte den livslängd som manualen säger att den borde ha, säger Stuart Hughes, cio på Rolls-Royce. Att titta på varje enskild motor för sig ger verkligen en variabel service.

Länge har företaget erbjudit övervakning av motorer som en del av serviceerbjudandet. Men genom digitala tvillingar ha Rolls-Royce kunnat skräddarsy servicen för varje enskild motor, vilket har ökat serviceintervallen med upp till 50 procent.

Mars

Tillverkaren av godis-, husdjurs- och matföretaget Mars har skapat en digital tvilling av sin leveranskedja för att stödja verksamheten. De använder sig av Microsofts Azure-plattform och AI för att processa och analysera data från maskinerna vid företagets tillverkningsanläggningar.

– Vi ser det digitala som en fantastisk affärsaccelerator, säger Sandeep Dadlani, digitalchef på Mars.

Mars använder en tjänst i Azure för digitala tvillingar och sakernas internet för att förbättra verksamheten i företagets 160 tillverkningsanläggningar. Företaget skapar mjukvarusimuleringar för att öka kapacitet och processkontroll, förbättra maskinernas drifttider genom förutseende underhåll och minska det slöseri som kan uppstå när produkter ska packas. Genom att använda den digitala tvillingen kan Mars också skapa en virtuell katalog av olika driftsfall som kan återanvändas i företagets olika delar.

I framtiden planerar Mars att använda sin digitala tvilling för att räkna in klimateffekter och andra situationsbaserade faktorer som kan påverka produkterna.

TIAA

TIAA är en organisation som hjälper lärare i USA att hantera sina pensionsfonder. För att minska komplexiteten i processen för att ta ombord nya institutionella kunder använder de en digital tvilling som körs med hjälp av en grafdatabas.

– De produkter vi erbjuder är komplicerade och baseras på alla regleringar som skattemyndigheten har, säger Alex Pecoraro, operativ chef och teknikansvarig på TIAA.

TIAA erbjuder tjänster till universitet och andra lärosäten som innehåller mer än 600 olika egenskaper eller funktioner. Tillsammans kan de skapa mer än en miljard olika kundkonfigurationer. Innan de skaffade en digital tvilling satt ett team och skapade och testade konfigurationerna mot kundens önskade modell. Det manuella och specialiserade arbetet gjorde att medarbetarna fick en väldigt specifik kompetens, och bara kunde hantera vissa typer av erbjudanden. Den manuella hanteringen var också svår att skala.

Därför tog de hjälp av en digital tvilling bestående av grafdatabas som representerar de över 600 olika funktionerna, men kontrollnoder som används för att hantera de komplexa grupperingarna som uppstår. Datanoder representerar de datafält som behövs för att implementera en funktion, och relationslänkar används för att visa beroenden, validering och uteslutande.

Databasen har minskat både tidsåtgång och nivån på expertis som behövs för att ta in nya kunder i systemet.

Bayer Crop Science

Bayer Crop Science använder digitala tvillingar för att skapa virtuella fabriker för alla sina nio processanläggningar för majsutsäde i Nordamerika. Majsen skördas på företagets egna fält, går igenom de nio olika anläggningarna för bearbetning och paketering, varefter utsädet skickas till kunden.

– Nu kan vi se på vår affärsprocess på nya sätt, säger Naveen Singla, ansvarig för företagets datavetenskapliga kompetenscenter. Vi kan prova olika alternativ genom den här applikationen, med sina maskinlärningsalgoritmer och simulationer.

Bayer har skapat en dynamisk, digital representation av utrustningen, process- och produktflöden, material och regler och rutiner för de nio olika anläggningarna, vilket medför att man kan göra ”vad händer om”-analyser för var och en av dem.

När affärsteamet introducerar nya sätt att behandla utsädet kan man använda de virtuella fabrikerna för att bedöma hur redo de olika anläggningarna är att anpassa sin verksamhet och leverera på de nya strategierna. Att Bayer nu kan komprimera tio månaders verksamhet på nio olika anläggningar till två minuter gör att de kan snabbt se sin lagerhållning, utrustningens kapacitet, processordning och nätverksoptimering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095