23948sdkhjf

Cyberattacker ökade markant 2022

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies har nyligen släppt ny data som summerar cybersäkerhetsåret 2022. Data visar att cyberattacker ökade under 2022.

Globalt ökade cyberattacker med 38 procent jämfört med 2021. De svenska sifforna visar dock en mindre ökning på 8 procent. Ökningen kan härledas till ett ökat antal små, mer agila hackninggrupper som fokuserat på samarbetsverktyg för distansarbete och distansundervisning.

Under 2022 var statliga och militära mål de mest utsatta av cyberattacker i Sverige, med ett genomsnitt på 1440 attacker per verksamhet i veckan. Den bransch där cyberhoten har ökat mest under året är ISP:er och MSP:er (Internet Service Providers, Managed Service Providers), företag som levererar internetlösningar (ISP) eller administrerar IT-system åt andra företag (MSP). Här har cyberhoten ökat med 267 procent till i genomsnitt 927 attacker per verksamhet och vecka.

– Cyberhoten ökar ständigt och med mer agila hackinggrupper som snabbt anpassar sig efter omvärlden blir det allt svårare att förutspå hur hoten kommer att utvecklas, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software Technologies.

Ökningen för ISP:er och MSP:er kan bero på att många sektorer fick ställa om till mer digital verksamhet under pandemin. Det har skapat ett intresse hos de cyberkriminella då cybersäkerheten ofta inte händer med vid en snabb digital omställning menar Mats Ekdahl.

2023 förväntas cyberattackare att fortsätta öka. Exempelvis AI-teknik så som ChatGPT gör det enklare för cyberkriminella att snabbt skapa skadlig kod på ett mer automatiserat ätt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Forskningsprojekt ska hitta AI-lösning för underhåll av flygplan
Boliden Bergöes nya verktyg ska ge en trygg och säker arbetsplats
Höjd vindkraft i Hästliden: Piteå kommun stödjer förnybara energilösningar
Elen dröjer från Öresundsverket
Ny vindkraftspark invigd
Smartare elnät kan ge dyrare el
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109