Företag saknar stöd mot cyberhot – leder till driftstopp och ekonomiska förluster
I den senaste upplagan av Underleverantörsbarometern för andra kvartalet 2025, som Sinf tagit fram, framgår att nio procent av företagen utsatts för cyberattacker det senaste året. Konsekvenserna har ofta varit kännbara – med driftstopp, ekonomiska förluster och skadat förtroende som följd.
– När företagen nu ser en liten ljusning med ökad orderingång, produktivitet och lönsamhet, ökar också risken för cyberangrepp. Numer sker attackerna i det tysta – affärskritisk information laddas ned löpande utan att det märks. Utan stöd hotas företagens återhämtning, säger Carl Aschan, vd på Sinf, i en kommentar.
Samtidigt som cyberhoten ökar visar barometern att optimismen inom industrin är på väg tillbaka. 37 procent av företagen anser att Sverige är på väg ur lågkonjunkturen och nästan hälften tror på ett uppsving inom det kommande året. Orderingången växer – 38 procent av företagen förväntar sig en tillväxt på över 20 procent – och fler än tidigare rapporterar förbättrad lönsamhet och produktivitet.
Men utmaningarna är långt ifrån över. 61 procent uppger att de fortsatt har svårt att hitta arbetskraft och många uttrycker oro över nya globala handelstullar. Trots att 70 procent inte exporterar direkt till USA, bedömer 65 procent att svensk industris konkurrenskraft är hotad.
– Företagen visar en imponerande motståndskraft – men de kan inte skydda sig helt på egen hand. Utan rätt stöd mot digitala hot och seriösa samtal om globala handelsvillkor riskerar vi stagflation med lågkonjunktur och prisökningar samtidigt, säger Carl Aschan.