23948sdkhjf

Därför torrkokade Ringhals 4

Efter ett misstag torrkokade reaktorn Ringhals 4 sönder, något som Göteborgs-posten rapporterat om. Misstaget har kostat miljontals kronor och även påverkar elpriset.

Bohusläningen skriver att sommarens planerade underhållsstopp av kärnkraftsreaktorn nästan var avklarat när misstaget inträffade. Man hade haft ett lugnt arbetspass och ville förbereda för kollegorna på skiftet efter.

Ringhals 4 är en tryckvattenreaktor och en av reaktorns största komponenter är tryckhållaren, en 12,8 meter lång ståltank. Under drift är den fylld med vatten och ånga. Precis som med vanlig vattenkokare så finns det en sak man absolut inte får göra, köra den tom. Det var precis det som hände på Ringhals 4, enligt GP.

Man skulle testköra systemet med elvärmarna, men utan att strömkretsen slöts, det vill säga med en stor frånskiljare i öppet läge.

Misstaget har kostat hundratals miljonerkronor i förlorade intäkter och reparationskostnader.

– Det är klart att hela reparationen ligger på runt 100 miljoner, bara i åtgärdskostnad, säger Björn Linde, Ringhals vd, till GP.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten har Ringhals flera problem, bland annat otydliga instruktioner, otydligheter i ansvar och brister i kommunikationen.

Detta ska nu åtgärdas. I mars 2023 ska man presentera en plan som visar hur man ska komma till rätta med bristerna på kärnkraftverket.

Reparationerna i Ringhals 4 kompliceras av att man måste arbeta i radioaktiv miljö. Reaktorn är planerad att sättas i drift igen den 23 februari.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109