23948sdkhjf

Robotlösningen ska påskynda turbinreparationer

Vestas Ventures lanserar ny automatiserad lösning för att minska kostnader och stillestånd under vindkraftsreparationer genom sitt eget företag, Blade Robots.

Reparationer av vindkraftverk är tidskrävande och kan inte producera energi under reparationstiden. Men det försöker Blade Robots ändra på som är ett nytt företag som vuxit fram från Vestas Ventures.

Det är en ny robotlösning som kommer vara tillgänglig för hela vindindustrin.

– Det är ett viktigt steg när det gäller att använda ny teknik för välkända problem. En utmaning övervinns på ett nytt och smart sätt. Vårt företag är byggt kring en idé och vi går in på en fantastisk marknad, säger Johnny Thomsen, ny ordförande i företaget, till EnergyWatch.

Automatiseringen kommer at påskynda underhållet av bladen fyra gången snabbare än jämfört med konventionella manuella metoder, och användningen av artificiell intelligens gör att roboten kan justeras för alla typer av blad.

Prototypen är redan i drift och har genomgått ett antal tester på Vestas egen vindkraft. 2023 är de första kommersiella modellerna planerade att lanseras.

– Att hitta kunder är inget problem just nu. Utmaningen – den spännande biten blir när vi ska skala upp till större vindprojekt. Men jag ser inga gränser för storleken på vindprojekt vi kommer att kunna serva i framtiden, säger Johnny Thomsen.

Även om Blade Robots precis lanserats som ett oberoende företag har ett kärnteam på 5–10 anställda redan startat, säger Johnny Thomsen. Inklusive den första operativa personalen.

Blade Robots är delvis finansierat av tjänsteleverantören Skagen Blade Technology, som kliver in som minoritetsägare. Vestas Ventures fortsätter som majoritetsägare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078