23948sdkhjf

Att vara klimatsmart och spara pengar går hand i hand

Hos Grönlunds Plåt i Skara ska taket få arbeta. En femtedel av elförbrukningen ska täckas av egenproducerad solel.

Trots snö och kyla ska monteringen av solceller påbörjas hos Grönlunds Plåt. Idag förbrukar fabriken ungefär 800 000 kilowattimmar ström per år.

– Solcellsanläggningen som ska sättas upp nu ska producera upp till 180 000 kilowattimmar per år. Det blir cirka 20 procent av vår egen förbrukning, säger Andreas Nystedt som är vd på Grönlunds plåt, till Nya Lidköpings-tidningen.

Till hjälp har de använt sig av företaget Solenergi Sverige som hjälp för att installera solceller.

– Plötsligt har det börjat gå hand i hand att man kan spara pengar på att vara klimatsmart. Tidigare har det främst varit lantbrukare, som intresserat sig för lite större solcellsanläggningar. Men nu har de semistora industrierna sprattlat till ordentligt, konstaterar Paul Bothén som driver solenergibolaget från Broddetorp.

Han fortsätter, 

– Bland de halvstora industrierna är det många som länge har tänkt på att skaffa solceller, men först nu kommit till skott.

Att lägga solceller har två bra aspekter, den är både snäll mot plånboken, men även planeten.

– På sikt vill vi koppla samman solcellerna med någon form av batterilösning. Och sedan har vi ju stora delar av taket kvar att använda, säger han om de 9 000 kvadratmetrarna som främst är regnskydd för produktionen, säger Anders. 

Solcellerna är tillverkade i Kina, som står för cirka 80 procent av världens tillverkning av just solceller. Växelriktare och det som behövs till montering kommer från Österrike.

- Vi brukar säga att anläggningen ska stå i 30 år med ett växelriktarbyte på halva vägen, säger Paul.

Ju högre elpris desto snabbare kommer investeringen att betala av sig.

- Vi vet att det förr eller senare kommer betala sig, det är bara en tidsfråga, avslutar Anders.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079