23948sdkhjf

Jämtkraft satsar på ny batterianläggning

För ett år sedan investerade Jämtkraft i en batterianläggning vid vattenkraftverket i Granbo och nu planeras den andre.

Batterianläggnigen planeras att besättas i kraftstationen Hissmofors med femton gånger större kapacitet än den i Granbo.

– Vi satsar stenhårt på att utveckla nya lösningar med modern teknik. Batterier kommer att spela stor roll för balansen i elsystemet i framtiden, och är därmed en nyckelfaktor för att säkra elförsörjningen till våra kunder, säger Hervé Currat, chef för utvecklingsavdelningen vid Jämtkraft elproduktion.

I takt med elektrifieringen av samhälle och industri ökar behovet av el och på senare tid har alltmer förnybar energi tillförts till energisystemet. Behovet av el ökar och energikällor som vind och el producerar inte el konstant. Därför behöver vattenkraften kunna täcka upp när det brister i systemet. Det tar tid för vattenkraftverkets turbiner att ändra hastighet och det sliter på anläggningen. Batterier kan då vara en hjälpande hand att snabba på regleringar mot elnätet utan att kraftverkens turbiner behöver växla upp farten, vilket minskar slitage.

Batterianläggningen vid vattenkraftverket i Granbo var en av de första hybridanläggningarna i Sverige. Med det innebär att batterierna är integrerade med vattenkraftverket och fungerar ihop med turbinen på ett automatiserat sätt.

Resultaten har varit bra, och fördelarna har varit stora. Nu utreds investering i en rejäl hybridanläggning i Hissmofors, som kommer att kunna lagra 15 000 kilowattimmar. Därefter planeras för fyra anläggningar vid olika vattenkraftverk runt om i länet.

Det pågår även en utredning för att skapa en hybridpark där en vindkraftpark kompletteras med en solpark och batterilagning och ambitionen är att den ska stå klar 2024.

– Vind och sol kompletterar varandra på ett bra sätt. Vanligtvis är det antingen soligt eller blåsigt väder. Vi har mest vind på vintern och mer sol på sommaren. När vi dessutom möjliggör lagring av el från sol- och vindkraftparker har vi helt plötsligt en mycket mer stabil och jämn leverans från dessa två förnybara energikällor, säger Hervé Currat, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094