23948sdkhjf

Vägunderhåll har bortprioriterats

I flera år har byborna i Månsberg i Dorotea kommun kört slalom mellan groparna på byvägen. Svevia som underhåller vägen på beställning av Trafikverket har fyllt vägen med grus – men det räcker inte tycker byborna.

Vägen är katastrofal. Det går inte att köra snabbare än 20 km/h och vägtrummorna är på väg upp ur diket, säger Karl-Erik Modin i Månsberg till SVT.

Enlig byborna har vägen varit dålig länge, men aldrig så dålig som den varit nu. I våras behövde de pumpa vatten från diket för att undvika översvämning och att vägen skulle rinna bort. Flera bybor har även fått punktering av groparna. Nu vill de att vägen ska rustas upp.

Jag pendlar och kör varje dag. Det är inte kul. Jag har en plåt som försvunnit under bilen och det blir kostsamt, säger Marie Östman i Månsberg.

De som är drifthållare för vägen är Trafikverket. Projektledare Roger Jonsson säger att de har en underhållsskuld och måste göra prioriteringar beroende på hur många som bor längst vägen och hur det ser ut på andra platser.

– Vi fick ett samtal från trafikledningen att vägen var dålig. Den har varit gropig och det beror också på att det varit regn en period. Men det ska inte släppas så här långt som det gjort, säger Roger Jonsson, projektledare hos Trafikverket.

Men nu har upprustningen påbörjats. Svevia har sedan den 1 september en ny underentreprenör som gör tillsynskontroller var 14:e dag.

– Det blir grusning innan det blir vinter för att få bort de värsta hålen. Vi ska göra fler åtgärder till våren, säger Peter Johansson, platschef på Svevia.

Men byborna tycker inte att det räcker. De vill se att diken grävs och att vägen blir hållbar.

– Vi får vara glad om det håller. Och vad gör vi när timmerbilarna börjar gå? Det ska bli intressant, säger Karl-Erik Modin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109