23948sdkhjf

Flera hinder för svenska företag att använda AI

Många företag vill använda AI inom exempelvis förebyggande underhåll. Men nu visar en ny rapport att det finns hinder för företag att använda AI.

Otydliga regelverk, kompetensbrist och begränsad tillgång till data är utmaningar som de svenska företagen upplever när de använder AI. Företag använder främst AI som komplement till andra tekniska lösningar, det visar en rapport som Tillväxtanalysen publicerat.

I rapporten Varför AI? - Förutsättningar, möjligheter och hinder för företag att använda AI?  beskriver sex större svenska företag hur de använder sig av AI i sin dagliga verksamhet. Företagen har fått beskriva och lyfta fram förutsättningar, möjligheter och hinder med att använda tekniken.

Resultatet visade att AI används främst som ett komplement till andra tekniska lösningar.

– Vi ser att företagen inte har övergripande strategier för hur AI ska förändra hela verksamheten. I stället ser vi att tekniken tillämpas stegvis och i delar av företaget där behov finns, säger Elsa Nilsson, analytiker på Tillväxtanalys.

De största hindret företagen upplever för fortsatt implementera AI i verksamheten är att det saknas tydliga regelverk och att det råder kompetensbrist inom området.

I rapporten lyfts ett antal slutsatser fram och en av dem är att det finns utmaningar för utbildningsystemet och att ett tydligare regelverk efterfrågas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094