23948sdkhjf

Den nya regeringen vill satsa mer på kärnkraft

Men flera företag i vindkraftsbranschen tror att satsningar på vindkraft kommer att fortsätta i samma riktning, detta rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

I norr byggs det mest vindkraft. Västerbotten är ett av de län som bygger och producerar mest vindkraft i landet. I slutet av 2021 så stod länets 476 vindkraft för cirka 60 procent av Västerbottens elproduktion, detta visar statistik som Newsworthy har sammanställt från Energimyndigheten.  

Den nya regeringen vill satsa mer på kärnkraft, men flera företag inom vindkraftsbranschen tror att satsningar på vindkraft kommer fortsätta i samma riktning.

– Jag tror Sverige kommer behöva en elmix och vindkraften är en del av den, säger Fredrik Bäcklund, som jobbar hos tidigare Umeåbaserade projekteringsföretaget Svevind som leder bygget av Europa största vindkraftpark i Markbygden i Piteå till SVT Västerbotten.

Vattenfall kommenterade regeringens besked om den kommande kärnkraftssatsningen:

“Vattenfall bedömer att alla fossilfria kraftslag behövs, vilket en förändring av det energipolitiska målet till 100 procent fossilfritt också signalerar”, skriver Vattenfall.

Nu vill vindkraftsföretagens branschorganisation ha tydliga besked från regeringen om hur elektrifiering av Sverige ska klaras av.

 En avgörande princip för att ta vara på industrins ökade elbehov är teknikneutralitet. Svensk Vindenergi ser dock inte att Tidöavtalet riktigt garanterar detta. Vi förutsätter istället att Tidöavtalet kan utvecklas till en framåtsyftande, teknikneutral elektrifieringsagenda med bred förankring som är hållbar över tid och som gör att vi kan klara klimatomställningen, säger Daniel Badman, vd på Svensk vindenergi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093