23948sdkhjf

Intervjuserie inför Underhållsdagarna - Ingen grön omställning utan underhåll

I en turbulent tid gäller det att hjälpas åt. Hur ska vi hantera utmaningar som komponentbrist, energikris, säkerhetshot och den gröna omställningen? Det och mycket mer diskuteras när underhållsbranschen möts på Skogshem & Wijk i Stockholm den 16-17 november. I en intervjuserie kommer vi nu att ge dig försmak av våra intressanta talare.

Årets inledningstalare är Victoria Van Kamp, egenföretagare. Hennes föredrag kallas: ''PdM, SBT, IoT och GHG - utan underhåll i världsklass, ingen grön omställning''.

Hej Victoria!  Vad kul att du är en av talarna på Underhållsdagarna. Det ska bli intressant. Vi undrar vad det är som har fått dig att brinna för ämnet du ska tala om?

– Efter ett helt yrkesliv inom teknik, underhåll och industri på ett stort svenskt företag trodde jag nog det skulle bli en trevlig nerförsbacke till pensioneringen. Med AI som hjälp och billiga sensorer överallt, och stora framsteg i materialvetenskapen - det var ju bara att implementera och dra nytta av det vi utvecklat, eller hur? Så blev det inte, säger Victoria.

Hon tillägger:

– En dag för drygt 5 år sedan bad en av mina söner mig göra ett online 'koldioxidtest' - hur mycket koldioxid genererade min livsstil, mitt arbete, egentligen? Svaret var en chock och jag insåg att jag inte kunde fortsätta så. Inte heller kunde jag bara sluta flyga, eller äta kött, det skulle inte räcka och inte heller hjälpa någon. Nej, jag insåg att jag måste använda det jag kunde, det jag lärt mig, mitt nätverk och mina styrkor för att gå 'Net zero' och längre, gå 'beyond zero'. Industrin, det jag kan och där jag verkar, står för ungefär 33 procent av jordens mänskliga utsläpp av växthusgaser (GHG). Vi måste ner till noll innan 2050, och faktiskt måste vi lägre än noll, för att kommande generationer ska kunna leva på jorden. Om inte jag går i bräschen, vem gör det då? Det gör att jag brinner för mitt ämne. Dessutom är jag teknikoptimist och övertygad om att det som är bra för klimatet är underbart för affärerna - vi måste bara ta ett längre tidsperspektiv på ROCE.

Och hur kommer det sig att du började arbeta med det här?

Jag blev ingenjör för 40 år sedan eftersom jag älskade matematik, att teckna och att göra saker begripliga. En radio är inget mysterium, ett kylskåp fungerar som det gör på vetenskaplig grund och logik; jag älskade detta och kände att allt var möjligt. Jag hade inga förebilder, kände ingen som läst på universitet och det var skrämmande för mitt 15-åriga jag att välja linje till gymnasiet - men teknik blev det och teknik är det, fortfarande på samma grunder. Tekniken har satt oss i klimatförändringens knipa, och tekniken är vad som kommer ta oss ur den. Men vi behöver alla göra vår del; våra ledare är människor de med och ingen sitter inne med svaret - du kan göra skillnad.

Vilket budskap hoppas du att åhörarna tar med sig efter att ha hört ditt föredrag?

Efter att ha lyssnat på mig vill jag att åhörarna ska veta och förstå varför Net Zero är livsviktigt, att de ska känna att NetZero och 1.5C-målet är möjligt att nå, och att de ska ha med sig minst en sak de själva kan göra nästa vecka för att ta sitt företag närmare Net Zero.

 

Anmäl dig till Underhållsdagarna: Anmälan

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094