23948sdkhjf

Forskning för snabba återstarter vid oplanerade stopp

För industrierna som har automatiserad tillverkning är ett oplanerat produktionsstopp kostsamt. I ett forskningsarbete undersöker Högskolan Väst och fyra företag om AI/AR-system kan underlätta för operatörerna.

Att återstarta en maskin kan vara en komplicerad process. För att kunna identifiera och lösa problemen är underhållspersonalen och operatörerna ofta beroende av varandra.

– Vi gör fördjupade studier av oplanerade produktionsstopp och hur det påverkar operatörer och underhållspersonal. Det handlar om att identifiera vanliga orsaker till att fel uppstår i en maskin, i ett system eller vid manuellt handhavande, säger Monika Hattinger, lektor vid Högskolan Väst, i en kommentar. 

Hon tillägger:

– Vi studerar företagens instruktioner för omstart och lämpliga felsökningsmetoder som kan stödjas effektivare med digitalt systemstöd.

Ett av forskningsprojektets mål är att designa ett AI/AR-system som tränar operatörer och underhållspersonal i att snabbt kunna återstarta maskinerna.

– Med hjälp av AR-glasögon ska operatören kunna få praktisk vägledning som är anpassad för olika typer av produktionsstopp, förklarar Monika.

Högskolan utför projektet i nära samarbete med Husqvarna i Brastad, GKN Aerospace, Sansera Sweden och MaintMaster Systems. Studierna är baserade på företagens olika frågeställningar. Därefter kommer de olika företagens digitala underhållssystem att testas och utvecklas.

– Fördelen med att samarbeta med forskare i den här frågan är att man får ta del av andra perspektiv och erfarenheter från andra branscher. Det ger en bredare syn på gemensamma problem, säger Fredrik Vildefell, underhållschef på Husqvarnas fabrik i Brastad i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078