23948sdkhjf

Undviker produktionsförluster med utbildad underhållspersonal

Tillsammans vill BillerudKorsnäs och SKF säkra kompetensen för montering av lager. De har nu tagit fram ett utbildningsprogram för att säkerställa driften.

Utbildningsprogrammet ska gälla all underhållspersonal och underleverantörer som monterar lager på BillerudKorsnäs anläggningar.

–Vi vill standardisera och säkerställa kompetensnivån för samtliga lagermontörer. På så vis kan vi säkerställa att alla har samma höga kunskapsnivå för att i slutändan minimera produktionsförluster i våra anläggningar, säger Mathias Stark FU-ingenjör på BillerudKorsnäs i en kommentar.

På BillerudKorsnäs finns det en tydlig underhållsstrategi. I strategin ingår det att göra kontinuerliga förbättringar. Sedan många år arbetar BillerudKorsnäs med SKF inom anläggningsoptimering och förebyggande underhåll.

Det är underhållsavdelningen själva som har identifierat att kunskapen varierar hur montering och hantering av lagren ska gå till. För att se till så att man undviker onödiga produktionsförluster så ska all personal genomföra utbildningen som ska tas fram.

– Vi har kommit så långt i våra förbättringar och processer ända ner på operatörsnivå och identifierat att en utbildningsinsats i montering av lager är en förbättring som vi vill åtgärda. Vi börjar vid anläggningen i Gävle, på sikt kan det omfatta alla våra anläggningar i Sverige, säger Mathias Stark.

Enligt statistik från SKF beror 16 procent av förtida lagerhaverier i kundernas anläggningar på felaktigt monterade lager - något de hoppas att kunna undvika med hjälp av utbildningen.
I utbildningsprogrammet kvalificerad lagermontör ingår tre utbildningar för att att se till att ett lager fungerar driftsäkert.

I utbildningen görs både teoretiska och praktiska moment inom lagermontage, smörjning och felsökning.

– För att hjälpa kunderna med minskad administration har vi skapat ett utbildningsprogram där utbildning, administration och kvalificering hanteras av oss. Vårt flexibla upplägg innebär även att delar av utbildningsprogrammet kan göras digitalt, hos kunden, hos SKF eller våra certifierade återförsäljare säger Jennie Lindahl utbildningsansvarig på SKF Sverige.

– Vi är övertygade om att fler har behov av att kvalitetssäkra sina lagerbyten och tror att ser detta kan bli en kommande branschstandard, säger Jennie Lindahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078