23948sdkhjf

Framgångsrikt vindkraftsföretag säger adjö till 80 anställda

Trots goda långsiktiga utsikter för vindkraftsindustrin måste det framgångsrika företaget i Bramming, Danmark, säga upp 80 anställda. Direktören förväntar sig en stor återhämtning 2024.

Det är tuffa tider inom vindkraftsbranschen, för även om den stora utbyggnaden av vindkraftsenergi är beslutad finns det i dagsläget inga beställningar.

Det är något som märks hos vindkraftsunderleverantören Polytech i Bramming, som nu tvingas genomföra en uppsägningsrunda med 80 anställda i Danmark. Det bekräftar Polytechs vd Mads Kierkegaard till DK Vindkraft.

– Det är sant, vi meddelar uppsägningar av 80 anställda senare denna månad, även om uppsägningarna ännu inte har trätt i kraft. Vi är fortfarande i förhandlingar i nämnderna, förklarar Mads Kierkegaard.

Anledningen till uppsägningen ligger egentligen inte enbart hos Polytech, utan hos hela branschen.

– Vindindustrin går inte speciellt bra just nu och det känner vi också. Därför måste vi ta hand om oss själva i den här situationen. Vi känner oss övertygade om att det ser mycket ljusare ut igen 2024 – men det är ett långt, djupt dike vi måste korsa först, säger Mads Kierkegaard till DK Vindkraft.

Dels är det Polytechs kunder som inte köper på grund av bristande efterfrågan. Men det finns också de helt generella problemen som drabbar alla i världen just nu.

– Vi tittar så klart också på när världen ska återgå till det normala. Jag tänker på materialpriser, inflation och fraktpriser i stort, säger Mads Kierkegaard som är så upprörd över de kommande uppsägningarna.

– Jag ska vara den första att önska att uppsägningarna inte var nödvändiga. Men Polytechs lilla värld påverkas av vad som händer utanför, förklarar Mads Kierkegaard.

Vindutvecklingen försenas just nu, och det är en del av förklaringen till att uppsägningarna kommer nu. De stora ambitionerna framåt gör dock att framtiden fortfarande ser ljus ut för vindkraftsföretaget.

– Man har varit för långsam med att besluta om fler vindkraftverk tidigare, och det är väldigt olyckligt. Men vi tittar på en marknadsprognos där det kommer att finnas väldigt stora vindkraftverk både på land och till havs. Så vi kommer tillbaka 2024, för vi är på en bra plats med våra bra produkter, säger Mads Kierkegaard.

Statsminister Mette Frederiksen besökte företaget förra året, precis som hon i sitt öppningstal till det danska parlamentet förra året lyfte fram Polytech för att skapa jobb och för företagets insatser i den gröna omställningen.

Polytech levererar komponenter och produkter till vindkraftsindustrin över hela världen. Företaget har produktion i Bramming och ett testcenter i Herning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Återstart av Ringhals 4 skjuts upp igen
Nytt uppdrag för L&T inom teknisk fastighetsdrift
Från förlust till vinst
Hydroscand Machine blir årets branschvinnare
Investerar 85 miljoner i deras elnät
VR - hjälper eller stjälper? - Det ska Högskolan Skövde ta reda på
Andra Nordiska Medier
Metal Supply SE
Verkstäderna
Process Nordic

Sänd till en kollega

0.109