23948sdkhjf

Energikrävande stålverksamhet kräver säkra leveranser

För att klara av att nå målet med att starta upp det nya stålverket i Boden och kunna producera fossilfritt stål 2025 har H2 Green Steel nu tecknat ett miljardavtal med norska statens kraftbolag Statkraft.

Avtalet är ett av bolagets största hittills och omfattar köp av totalt 14 TWh förnybar el under sju år.

Det känns väldigt bra att ha fått den här viktiga pusselbiten på plats. Vi siktar på att med start 2025 producera 2,5 miljoner ton fossilfritt stål. Att säkra tillgång till stora mängder fossilfri el är en av de centrala förutsättningarna för att lyckas med det här, för Sverige, viktiga industriprojektet, säger Henrik Henriksson till Di.

Varför det blev just Statkraft, berättar Henriksson, beror på att det är en av Europas största aktörer inom förnybar el där elen kommer att levereras från deras vatten- och vindkraftverk i norra Sverige. De kunde också erbjuda ett avtal som var väldigt konkurrenskraftigt.

H2 Green Steel ska köpa 2 TWh el årligen mellan 2026–2032. Totalt omfattar avtalet, som löper över sju år, 14 TWh förnybar el. Trots en stor mängd el från norska Statkraft, kommer flera elavtal behöva tecknas under processen.

Det är en mycket viktig grund, men för att täcka hela vårt elbehov på inledsningsvis runt 10 TWh per år är vår strategi att bygga en portfölj med flera elavtal med olika motparter och avtalslängd. Den processen försätter nu framöver, säger Henrik Henriksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093