23948sdkhjf

Sårbara för cybersäkerhetsattacker enligt säkerhetschefer

Proofpoint har släppt sin årliga Voice of the CISO-rapport. Rapporten kartlägger säkerhetschefers främsta utmaningar.

– Det har varit en utmanande tid för CISO:er, med attacker som påverkat leveranskedjor och skapat tidningsrubriker. Pandemins effekter på cybersäkerhetsläget tvingade CISO:er till att anpassa sig till nya sätt att arbeta. Det är därför uppmuntrande att de verkar mer säkra på sin förmåga idag jämfört med de skakiga pandemiåren. Däremot belyser rapporten även ett akut problem, nämligen att vågen av uppsägningar skapat en sårbarhet för informationsskydd och lett till nya insiderhot, säger Lucia Milică, vice president och global resident CISO på Proofpoint i en kommentar. 

Rapporten förtydligar även att det är skillnad på att känna sig förberedd på en cyberattack och att faktiskt vara det. Rapporten på att CISO:er fortfarande känner att deras organisation är oförberedd på att hantera en cyberattack

Några nyckelpunkter från rapporten: 
  • 58 procent uppger att de skaffat någon slags cyberförsäkring.
  • 60 procent fokuserar på förebyggande säkerhetsarbete fram detektions- och reaktionsstrategier.
  • 42 procent uppger att de inte har någon policy för ransomwareattacker på plats.
  • Insider-hot är det säkerhetschefer oroar sig mest för.
  • 49 procent av säkerhetscheferna uppger att det känner att förväntningarna på deras roll är överdrivna. 
  • 60 procent uppger att de tror att anställda förstår sin roll i att skydda sin organisation från cyberhot. 


 

– Efter att ha ägnat två år åt att stärka sitt försvar för att stödja hybridarbete har CISO:er varit tvungna ta itu med cyberhot som riktar sig mot dagens utspridda och molnberoende arbetsstyrka. Som ett resultat har deras fokus riktats mot att förhindra de mest sannolika attackerna som e-postkompromisser, ransomware, insiderhot och DDoS. Sammantaget verkar CISO:er ha anammat 2022 som lugnet efter stormen men med stigande geopolitiska spänningar och ökande attacker finns ingen anledning att ropa hej ännu, säger Örjan Westman, Nordenchef Proofpoint.  

 

Om rapporten
Årets Voice of the CISO-rapport baseras på globala enkätsvar från mer än 1 400 CISO:er vid medelstora till stora organisationer inom olika branscher. Undersökningen fokuserar på tre huvudområden: hotrisken och typerna av cyberattacker som CISO:er bekämpar dagligen, nivåerna på anställdas och organisationens beredskap, samt effekterna av den hybrida arbetsplatsen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125