23948sdkhjf

Kraftringen säkerställer elnätet för framtiden

Under 8 års tid kommer Kraftringen att investera 3,5 miljarder kronor för att bygga ut och framtidssäkra elnätet.

Med en fördubblad elanvändning till 2040 och en ökad elektrifiering av vårt samhälle så krävs det omfattande investeringar i hela vårt elnät, säger Erik Häggsgård chef för teknik och planering på Kraftringen i en kommentar.

Många samhälleliga förändringar är på gång. Som exempel fasas fossila bränslen ut och ersätts av ren el. Ett annat exempel är att allt fler kommer att skaffa elbilar och behöva laddstationer hemma. En tung post är den den elektrifiering industri- och transportbranschen satsar på.

Förutsättningarna ser olika ut beroende på vilken ort det gäller. Vi kommer bland annat byta ut kabelskåp, förstärka nätet, bygga nya nätstationer, installera ljusbågsvakter och vädersäkra ytterligare delar av elnätet,  säger Erik Häggsgård.

Hans kollega Åsa Svensson, affärsområdeschef för nät på Kraftringen tillägger:

Nu fortsätter vi vårt arbete med att utveckla och framtidssäkra elnätet för alla våra kunder. Omställningen som vi står inför kräver rejäla investeringar och vår uppgift är att se till att fylla det behovet.

Fakta

Kraftringen gräver ner och vädersäkrar drygt 15 mil ledning varje år.

Kraftringen inspekterar elnät med hjälp av helikopter för att hitta eventuella fel.

Röjer ledningsgator med hänsyn till djur- och växtliv.

Totalt har Kraftringen cirka 9 100 km ledning, 2 500 stationer och 29 000 stolpar som ska underhållas.

Vilka investeringar som behöver göras och i vilken ordning styrs via långtidsplaner framtagna genom bland annat risk- och sårbarhetsanalyser.

Källa: Kraftringen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081