23948sdkhjf

Artificiell intelligens som beslutsstöd vid underhåll

Genom att använda AI för att upptäcka avvikande mönster i fjärrvärmenätet kan energibolag få bättre beslutsstöd vad det gäller förebyggande underhåll.

FBV ingår i ett forskningsprojekt där målsättningen är att ta fram ett sådant digitalt verktyg.
Många fjärrvärmenät är föråldrade och behöver moderniseras. Åtgärderna behövs göra vid rätt tidpunkt. 

Idag använder energibolag framför allt information som kommer fram vid den fortlöpande tillsynen av fjärrvärmenätet. De utgår bland annat från mätning av fuktlarm, vattenförekomst, luftfuktighet och rörens godstjocklek.

– Det finns mycket data att tillgå om fjärrvärmesystemet och där kan en dator göra analyser och se avvikande mönster mycket snabbare än människor. Det är denna fördel vi hoppas kunna dra nytta av, berättar Kristin Åkerlund på FVB, som deltar i projektet. 

I projektet ingår även RISE, Energiforsk och sju energibolag. Projektets övergripande mål är att undersöka möjligheterna med att använda AI för förebyggande underhåll i fjärrvärmenätet och därefter bygga en digital plattform för detta.

Plattformen ska möjliggöra analys av bolagens samlade datamängder och returnera resultat till bolagen. Resultaten kan sedan användas som beslutsunderlag i bolagen underhållsplanering.

– För att träna plattformen kommer vi initialt att använda data från några av de energibolag som ingår i projektet. De deltagande energibolagen kommer också att bidra till validering av plattformen, berättar Kristin Åkerlund och fortsätter: 

– Får vi plattformen att fungera som tänkt, finns det stora vinster att göra för energibolagen – både tidsmässigt och sett till pengar. 

Kristin Åkerlunds roll i projektet är bland annat att sammanställa de riskfaktorer som påverkar ledningarnas status och ta fram kravspecifikationen för plattformen tillsammans med de deltagande energibolagen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.14