23948sdkhjf

Sverige är i minst behov av rysk gas

Sverige använder nästan ingen fossil gas och är därför mindre sårbart än andra länder i Europa. Istället används biobränslen, för både uppvärmning, elproduktion och i industrin. Det menar Svenska Bioenergiföreningen.

– Vi gjorde ett viktigt vägval för femton år sedan, då vi avbröt utbyggnaden av gasnätet. Vi fortsatte i stället utbyggnaden av biobaserad värme- och elproduktion. Det ger oss i dag en bättre försörjningstrygghet och mindre kostnader för energiimport när priserna stiger på fossila bränslen, säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen i en kommentar.

Den fossila gasen står för omkring 25 procent av energianvändningen i EU. Nära hälften av denna gas kommer från Ryssland. Beroendet av gas, särskilt rysk gas, har ökat under senare år. I Sverige svarar gas för endas två procent av energianvändningen.

Idag används nästan inga fossila bränsle för värme i Sverige. Det gäller både enskilda hushåll och värme- och kraftvärmeverk.

– Genom vår höga koldioxidskatt har vi också ersatt nästan all oljeanvändning för uppvärmning i enskilda fastigheter och fjärrvärmeverk. Det finns omkring 550 värme- och kraftvärmeverk i Sverige som använder biobränslen eller biogent avfall. Det gör att vi står mycket starkt rustade för en energikris. Biobränslena är till största delen inhemska och billiga jämfört med dagens pris på olja och gas, säger Gustav.

I Sverige är andelen förnybar energi 60,1 procent. Bioenergi står för 38 procent. I Europa är andelen förnybar energi 22 procent och 13 procent är bioenergi.

– Vi kan göra oss ytterligare oberoende av import av fossila bränslen och minska klimatpåverkan genom att göra samma omställning i transportsektorn som vi gjort i värmesektorn, från fossila drivmedel till förnybara biodrivmedel. Ett fortsatt snabbt bränslebyte via reduktionsplikten och ökad inhemsk produktion av biodrivmedel är viktigt för Sveriges försörjningstrygghet, avslutar Gustav.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.173