23948sdkhjf

Ny pelletspanna del av unikt partnerskap

Nyligen samlades Mölndal Energi och Göteborg Energi för att ta ett första spadtag för den nya pelletspannan på Riskulla.

Det första spadtaget togs gemensamt av Per-Anders Gustafsson, vd för Göteborg Energi och Christian Schwartz, vd för Mölndal Energi.

Energibolagen har sedan tidigare ett inrättat samarbete. Bland annat genom att fjärrvärmenäten är sammankopplade. Värme kan levereras över kommungränsen vid behov.

Den nya pelletspannen kommer ägas och byggas av Göteborg Energi medan den placeras hos Mölndal Energi som kommer sköta driften.

– Det finns flera ihopkopplade fjärrvärmenät i Sverige, men jag har inte hört några som knyter samarbetet så tätt som vi gör nu. I omställningen till ett mer hållbart samhälle är det viktigt att vi krokar arm och gör saker tillsammans. I det här fallet blir det en win-win-win situation. Vi kan ta vara på mark och kompetens, Göteborg Energi kan snabbt och kostnadseffektivt förse sitt södra område med förnybar fjärrvärme, och kunderna i Göteborg och Mölndal får prisvärd, driftsäker och förnybar fjärrvärme, säger Christian Schwartz, vd på Mölndal Energi, i ett pressmeddelande.

Samarbetet inkluderar också upphandling och transport av förnybart biobränsle, utbyte av fjärrvärme mellan näten, leveransstöttning vid eventuella driftstörningar och kompetensutbyte.

– Det var inte länge sedan vi invigde en helt ny fjärrvärmeledning mellan Göteborg och Mölndal och med den här anläggningen fördjupar vi vårt partnerskap. Samarbetet gör att vi kan hålla nere såväl produktionskostnader som bränslekostnader och tillsammans optimera fjärrvärmesystemet över kommungränserna. Jag är väldigt glad att vi efter en effektiv process hos våra bolag och ägare nu kan sätta spaden i marken för den nya pelletspannan, säger Per-Anders Gustafsson, vd på Göteborg Energi, i en kommentar.

Ambitionen är att pelletspannan ska vara i drift i slutet av 2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078