23948sdkhjf

Två personer omkom i elolyckor 2021

Elsäkerhetsverkets statistik visar att under 2021 skedde två dödsfall i samband med elolyckor. Det var en yrkesperson som omkom när han arbetade med en kraftledning och det var en person som förolyckade i samband med obehörig vistelse på ett spårområde för tågtrafik.

Det var i juni som en arbetande som arbetade med drift- och underhållsarbete på en kraftledning, 400 kV, i Arvidsjaur. I samband med arbetet utsattes personen för strömgenomgång på grund av induktion (elektrisk ström som uppstår i ett magnetfält). 

Även olyckan på spårområdet skedde i juni. Personen vistades på ett spårområde i Malmö.

Elsäkerhetsverket har identifierat tre områden där elolyckor stuckit ut under 2021:

Kopparstölder - Det har kommit in 26 anmälda  tillbud av elolyckor på grund av stulen kopparledning längs järnväggspår. Kopparstölder orsakar inte bara stora risker för elolyckor, utan även kostnader som förseningar i nybyggnationer och infrastruktur samt bränder med långa återställningstider.

Induktion - Elsäkerhetsverket har fått in sex anmälningar om olyckor och tillbud där induktion visat sig vara orsaken till myndighetens kännedom under 2021. Under år 2017 till 2021 har 45 elolyckor på grund av induktion anmälts till Elsäkerhetsverket.

Mätarbyte - Det tredje området som Elsäkerhetsverket har identifierat är olyckor i samband med mätarbyte. Under 2021 har 25 elolyckor och tillbud i samband med detta anmälts. Fram till år 2025 ska elnätsbolagen byta drygt fem miljoner elmätare i de svenska hushållen.
Mätarbyte

Under 2021 har 25 elolyckor och tillbud anmälts i samband med mätarbyte. Fram till 2025 ska elnätsbolagen byta drygt fem miljoner elmätare i de svenska hushållen.

- Såväl arbetsgivare som innehavare av en elanläggning har ett stort ansvar för att kartlägga, analysera och förebygga risker. Tillsammans med Arbetsmiljöverket har vi under året tagit fram en handbok om säkerhet vid arbete på elanläggningar som riktar sig till yrkespersoner, säger Peter Tunell elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

Statistik

I myndighetens senaste rapport som kom i maj 2021 gäller statistiken för elolyckor under 2020.

I 76 procent av fallen orsakas elolyckor bland elyrkespersoner av ett felbeteende vid arbete. För att få ner antalet tillbud och elolyckor behöver företagen bli bättre på att följa regler och rutiner.

Flest dödsolyckor i arbetslivet sker inom verksamheterna elnät/elförsörjning.

Det är fortfarande yngre yrkespersoner, män, mellan 21 – 30 år som oftast drabbas av elolyckor.

Elsäkerhetsverket registrerar elolycksfall som kommer in via anmälningar från Arbetsmiljöverket, från nätkoncessionsinnehavare eller innehavare av starkströmsanläggningar för elbanedrift, samt från privatpersoner.

I maj 2022 kommer en ny rapport som visar hela statistiken för elolyckor 2021.

Källa: Trafikverket

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125