23948sdkhjf

De viktigaste underhållsnyheterna 2021

Vi har samlat U&D:s mest lästa artiklar från 2021. Missa inte de viktigaste nyheterna inom underhållsbranschen - nedan kan ni läsa om topp tio!

10. Nu rivs dammarna

Fortum äger 120 vattenkraftverk och cirka 240 mindre och större dammar i Sverige. Dammarna är visserligen betydelsefulla såväl för elproduktion som för reglerkraft, något som blir allt viktigare när mer vindkraft byggs.

Men enligt kraftbolaget, som inventerat och utvärderat alla sina anläggningar, gör omkring 80 dammar endast begränsad nytta i energisystemet. Ändå kräver de regelbundet underhåll – resurser som Fortum hellre säger sig vilja satsa på investeringar i omställningen till ett fossilfritt energisystem och samhällets ökade elektrifiering.

Läs mer här: Nu rivs dammarna

Dammarna kräver mycket underhåll, därför beslutade Fortum att riva några av dem. Foto: Fortum

9. ''Vi har inga möjligheter att skjuta på stoppet''

Trots pandemin kunde Smurfit Kappa inte skjuta fram sitt planerade underhållsstopp. Det var lagkrav som gjorde att stoppet var tvunget att genomföras.

- Det är andra säkerhetsgrejer som blir lidande. Vi måste genomföra en del inspektioner och underhåll på bland annat sodapannan, det är lagkrav som styr det, sade vdn Per Swärd och berättade om ännu fler säkerhetsrutiner i år förutom de som användes förra året i samband med stoppet.

Läs mer här: ''Vi har inga möjligheter att skjuta på stoppet''

Smurfit Kappa var tvungna att genomföra sitt underhållsstopp. Foto: Smurfit Kappa

8. Storbrand under planerat underhållsarbete 

Branden startade i ett pannrum på fjärrvärmeverket vid Brosågen i Vansbro. Det brann kraftigt i både väggar och tak, men runt elvatiden på tisdagen var elden under kontroll.
Företaget Solör Bionergi driver fjärrvärmeanläggning både vid Brosågen och Grönalid.

- Vi hade ett planerat underhåll på Brosågen som gjorde att vissa kunder var utan fjärrvärme under dagen, sade Tommy Persson, regionchef för fjärrvärme på Solör Bioenergi AB som äger anläggningen, i en kommentar i samband med branden. 

Läs mer här: Storbrand under planerat underhållsarbete

Det brann på fjärrvärmeverket Brosågen vid Vansbro under 2021. Foto: Colourbox

7. 67 meter lång vinge bröts av från vindkraftverk 

Det hördes en explosion vid vindkraftverket i Björkvattnet i Ragunda kommun. Efter detta bröts en 67 meter lång vinge av.

Läs mer här: 67 meter lång vinge bröts av

En 67 meter lång vinge bröts av. Foto: State22, Wikimedia Commons

6. Största dammprojektet på 30 år

Vattenfall kommer att ersätta den befintliga dammen vid Lilla Edets kraftstation i Göta älv med en helt ny. Dammprojektet ska säkerställa driften av förnybar vattenkraftproduktion i minst 100 år till. 

 - Dammen börjar nå slutet av sin livslängd och det är helt enkelt dags att bygga en ny. Den nya dammen säkerställer dessutom att vi kan hantera framtida förväntade högre vattenflöden i älven, sade Magnus Carlson, Vattenfalls produktionschef för Göta älv, i samband med att projektet startade.

Läs mer här: Största dammprojektet på 30 år

Under 2021 inledde Vattenfall sitt största dammprojekt på 30 år. Foto: Jonas Gunnarsson/Vattenfall

5. Miljonbot efter att anställd hamnat i koma 

Hösten 2018 skadades en anställd vid Södras sågverk i Långasjö mycket allvarligt när han reparerade en hetvattenpanna vid sågverkets panncentral. När den anställde mannen skulle ta bort isolering från pannan exploderade den och han fick 120-gradig vattenånga över sig. Han fick mycket svåra brännskador i ansiktet och på stora delar av kroppen.I början av behandlingen på Linköpings universitetssjukhus som har en brännskadeklinik låg den anställde i koma i respirator på grund av sina skador. 

Under 2021 fick företaget sin dom och ska därför betala en miljonbot i skadestånd.

Läs mer här: Miljonbot efter att anställd hamnat i koma

Miljonbot efter att anställd hamnat i koma

Södra wood Långasjö. Foto: Södra

4. Verket rivs och flyttas utomlands

Öresundsverket är sålt och planeringen för hur kraftverket ska monteras ner och flyttas har påbörjats.

- Öresundsverket har inte varit i kontinuerlig drift sedan 2016 och inte tillgänglig för marknaden sedan 2017, berättade Torbjörn Larsson, presschef Uniper för U&D.

Läs mer här: Verket rivs och flyttas

Öresundsverket ska rivas och flyttas utomlands. Foto: Apelöga

3. Dödsolycka vid underhållsarbete 

I samband med ett underhållsarbete på Svenska Kraftnäts ledning från Grundfors till Porjus i Moskosel skadades en av Vattenfall Services Nordics medarbetare så allvarligt att han efter insatser med hjärt- och lungräddning på plats senare avled.

- Det är med stor sorg jag har nåtts av uppgifterna om denna tragiska olyckshändelse. Mina tankar går i första hand till medarbetarens familj och vänner men även till alla kollegor, säger Anna Borg, vd på Vattenfall i samband med olyckan.

Läs mer här: Dödsolycka vid underhållsarbete

En man omkom i samband med ett underhållsarbete på Svenska Kraftnäts ledning. Foto: Svenska Kraftnät/ Tomas Ärlemo

2. Underhållsstoppet ställs in på verket

Det blev inget underhållsstopp på Hörneborgsverket i maj. Anledningen? Den rådande pandemin och smittläget i Örnsköldsvik.

-  Vi har de senaste veckorna haft en rejäl ökning av smittade i Örnsköldsvik. Detta har satt sina spår även i personalen kring Hörneborgsverket, där vi bland annat fick in covid-19 ibland skiftoperatörerna, berättade Rickard Pellny, strateg och säkerhetsansvarig på Övik Energi, för U&D i samband med att stoppet ställdes in.

Läs mer här: Underhållsstoppet ställs in på verket

Underhållsstoppet fick ställas in. Foto: Övik Energi

1. Tros ha kvävts till döds vid underhållsarbetet

Det var i mars när en erfaren matros i trettioårsåldern gjorde underhåll i en kättingbox som olyckan var framme. 

- Troligen har han drabbats av syrebrist och kvävts till döds, säger Transportstyrelsens fartygsinspektör Mikael Andersson i samband med olyckan.

Läs mer här: Tros ha kvävts till döds vid underhållsarbetet

Troligen är dödsorsaken syrebrist. Foto: Colourbox

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093