23948sdkhjf

Nytt avloppsreningsverk för ett renare hav

Fler människor, högre vattenflöden och skärpta reningskrav gör att Ryaverket i Göteborg kommer att byggas till och om.

Ryaverket som ligger på Hisingen drivs av Gryaab och renar avloppsvatten till nästan 800 000 personer i området. Dock förväntas verket behöva mer kapacitet, både då reningskraven skärps och befolkningen ökar. 

Gryaab ställer höga krav på att använda en modern reningsteknik och i projektet ses olika tekniker över.

– En stor utmaning förväntas bli hur vi ska förhålla oss till EU:s förordningar om miljö kopplat till havet och vattenkvalitetsnormen, och att ta fram en teknisk lösning både för befintlig anläggning och tillbyggnaden som tillsammans uppfyller kraven. Vi har upphandlat konsulter för att hjälpa oss i arbetet och Cowi var ett av de bolag som visade sig vara mest lämpliga för uppdraget, säger Jan Karlsson, programledare för Nya Rya på Gryaab.

Reningskrav på avloppsvatten finns för att havet eller sjön där det renade vattnet släpps ut inte ska tillföras för mycket näringsämnen. För mycket näringsämnen kan leda till övergödning som i sin tur försämrar vattenkvaliteten och ökar syrefattigheten.

Gryyab har gett Cowi uppdraget att hålla i utredningsskedet för tillbyggnaden. I uppdraget ingår det bland annat bygg, mark- och VA-projektering, scanning och CAD-samordning. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094