23948sdkhjf

Saab satsning på underhåll i Finland gick bra

Saab är på gång. Nu fortsätter bolaget att utöka sin forsknings- och utvecklingsverksamhet i Finland inom teknikområdena datalänkkommunikation Virtual Reality (VR) och Extended Reality (XR). 

Satsningen innebär att 30-50 nya anställda behövs hos Saab i Tammerfors och Helsingfors.

Saabs tillväxtresa i Finland tog egentligen fart år 2017. Det var när utvecklingscentret Saab Technology Centre etablerades i Tammerfors. Verksamhetens utveckling har gått snabbt och idag sysselsätter den runt 60 högkvalificerade ingenjörer. Fokusområdena har varit utveckling och underhåll av telekrigsystem och marina ledningssystem. 

Inom området datalänkkommunikation kommer Saabs finska verksamhet fokusera på system och lösningar som möjliggör stabil kommunikation mellan stridsflygplan, spaningsflygplan och obemannade farkoster. Högfrekventa antennsystem, signalbehandling och mjukvarudefinierade vågformer är några av de saker som det kommer att forskas kring.

Inom VR- och XR-området finns finns många forskningsmöjligheter. Satsningen handlar om att förstärka realismen och effektiviteten för såväl befintliga som framtida produkter.. 

- Vår framgångsrika tillväxtresa i Finland fortsätter. Här finns personer med hög kompetens som kan bidra både till vår långsiktiga forskning och till vårt fortlöpande utvecklingsarbete. Den geografiska och kulturella närheten och andra likheter mellan våra två högteknologiska nordiska länder gör det enkelt för oss att växa här. Under de kommande åren kommer personalstyrkan att växa till långt över 300 personer, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Idag utvecklar, producerar och underhåller Saab avancerade system och lokala verksamheter i Finland.  Saab stödjer också den finska försvarsmakten genom att säkra Finlands försörjningstrygghet inom nyckelområden och för finska system som är i drift. 

- Jag är stolt över våra högkompetenta medarbetare som utvecklar, producerar och underhåller avancerade system. Försvar och säkerhet är oerhört viktiga områden för Finland och en stark försvarsindustri är nödvändig för att säkerställa och underhålla en pålitlig och robust operativ förmåga. Saab utgör en del av den viktiga försvarsindustrin i Finland, säger Anders Gardberg, landschef och vd för Saab Finland Oy.

Saab investerar också i forskningsaktiviteter. De är bland annat ett av Aalto-universitetets fyra strategiska partners. Saabs totala investering i samarbetet med universitetet är 23 miljoner euro för perioden 2017-2026.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11