23948sdkhjf

Säkerhetstjänst vid idrifttagning

Zerts har en webbtjänst för de som arbetar med alltifrån idrifttagning till montage. Tjänsten handlar om att öka säkerheten och att motverka arbetsplatsolyckor.

Under 2020 var det rekordfå dödsolyckor på arbetet i Sverige, totalt 29 stycken, men hittills under 2021 har redan 23 dödsolyckor inträffat. Senaste tio åren har drygt 400 personer i den svenska arbetskraften. 90 av de har dött i arbetsolyckor.

Den vanligaste händelse som ledde fram till en dödsolycka var förlorade kontroll över transportmedel. Det kan handla om trafikolyckor eller att någon blir påkörd utanför fordonet eller kläms under flak. 

Många dödsolyckor har även inträffat i samband med lossning och lastning, fall från tak, föremål som ramlat ner eller förlorad kontroll över maskiner. Statistiken visar även att det inträffat flest dödsolyckor i arbetet på onsdagar och torsdagar.

Arbetsmiljöverkets tidigare analyser visar att dödsolycke i arbete ofta sker i samband med en avvikelse från hur man vanligen agerar. Det visar ofta att det har funnits brister i säkerhetsåtgärderna. Det kan vara bristande arbetsledning, instruktioner eller att de instruktioner som finns inte följs eller finns tillgängliga.

Genom förebyggande åtgärder som riskbedömningar och inrapporteringar av incidenter kan både olyckor och dödsolyckor undvikas. Med Zerts webbtjänst för riskhantering finns flera verktyg för att skapa en säker arbetsplats. I webbtjänsten Zert RM kan alla typer av riskbedömninger genomföras. Tjänsten har allt ifrån detaljerade HAZOP-analyser på processen i samband med konstruktionen till enklare checklistor för att stämma av riskerna vid montage, idrifttagning, användning, förändringar och ombyggnationer.

Genom att använda checklistan kan du stämma av krav från direktiv, standarder och gällande föreskrifter. 

Om Zerts konsulter
Zerts konsultavdelning har stor erfarenhet av hur industriella innovations- och förändringsarbeten ska drivas från start till mål. Konsulterna fungerar som resurser för allt från industriella miljard-investeringar till enskilda uppfinnare som utvecklar en produkt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125