23948sdkhjf

Ökad digitalisering krävs när extremväder blir vardag

Årets sommar förutspåddes att bli en 2018 sommar, med varma långa dagar. Men i stället blev årets sommar fylld med regn och rusk. När extrema väderhändelser blir allt vanligare behöver nya krav ställas för att framtidens infrastruktur som elnätet ska ha en säker drift.

Extrema väderhändelser blir allt vanligare vilket innebär att elnätbolagen behöver tänka i nya banor. Ny teknologi som kan förutse, förebygga och automatisera stora delar av underhållsarbete behöver investeras i, det menar Gomero i en nyhet. Att koppla upp kritiska komponenter på transformatorstationer för insamling av realtidsdata och kombinera det med AI-analys, kan vara en lösning på problemet.

– Det är tydligt att vi måste ställa om för att hantera en vardag där svåra väderförhållanden är det nya normala. Inte minst kan stora regnmängder på kort tid ställa till det. Med uppkopplade transformatorstationer skapas bättre förutsättningar att övervaka och säkra våra enheter oavsett väder. Dessutom innebär det att vi kan automatisera mycket av det tidsödande arbete som annars skulle behöva göras manuellt. På så vis kan vi använda våra medarbetares kompetens där den bäst behövs och utan att äventyra säkerheten, kommenterar Stefan Andersson, Elkraftsingenjör på Härnösand Elnät.

För att säkerställa elnätets drift åker tekniker ut på schemalagda inspektioner oavsett väder och vind. Med extrema väderförhållande kan det dock bli svårt då vägar kan stängas av och göra transformatorstationen svår att nå. Men genom att installera sensorer och övervakningssystem på transformatorstationerna kan man samla in realtidsdata om komponenternas status och prestanda. Via algoritmer och AI kan data analyseras löpande och användas för att se när komponenter är i behov av service. Via distansövervakning kan man ha ögonen på transformatorstationerna dygnet runt, året om,

Men hur ser verkligheten ut?

– När vi tittar i vårt övervakningssystem och användargränssnitt SIPP Web ser vi en tydlig trend över sommaren. Till exempel arbetade våra stationära enheter minst fyra gånger mer än vanligt under stormen Hans. Normalt genererar vårt övervakningssystem 20 till 100 automatiserade arbetsprotokoll per dygn. Under Hans framfart skapades över 400 arbetsprotokoll på motsvarande tid, kommenterar Nina Lian, Head of Customer Success på Gomero.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109