23948sdkhjf

Fartyg grundade på grund av eftersatt underhåll

Nu är utredningen om Amorellas grundstötning i september 2020 klar. Utredningen visar brister i fartygets underhåll och den interna kommunikationen.

Ett tekniskt fel orsakade Viking Line-fartyget Amorellas grundstötning i september. Vid grundstötningen, nära ön Järsö i den åländska skärgården den 20 september, upptäckte bestättningen på kommandobryggan att fartyget inte betedde sig som vanligt.

Fartyget svängde mot farledsområdets kant, vilket var orsaken till den första bottenkänningen. Efter att fartygets djupgående i fören ökade och fick slagsida mot höger, beslutade befälhavaren ombord att köra upp det på strand vid Järsö. 

Nu visar utredningen att det bland annat var brister i fartygets underhåll och den interna kommunikationen som låg bakom olyckan som inträffade för snart ett år sedan

Utredningen ger fyra säkerhetsrekommendationer, varav två stycken till Viking Line. Olycksutredningscentralen rekommenderar att rederiet ser till att precisera anvisningarna och metoderna i samband med förebyggande underhåll, så att viktiga system regelbundet kontrolleras. Den andra rekommendationen är att man utvecklar samarbetet mellan kommandobryggan och maskinkontrollrummet.  

- Vi kommer titta, utvärdera och åtgärda det som de har påpekat i sina rekommendationer i den mån det går att göra, säger Dan Roberts, trafikchef Viking Line till Ålands radio. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095