23948sdkhjf

Många vattenläckor beror på bristande underhåll

Under första halvåret av 2022 rapporterade svensk media om närmare 200 vattenläckor.

Antalet läckor tros dock vara många fler. De tre kommuner som under perioden sticker ut med flest vattenläckor är Skellefteå, Umeå och Nyköping.

– Akuta vattenläckor ställer till många problem för stora delar av samhället. Det är allt från familjer som försöker få i barnen frukost före skolan innan föräldrarna behöver åka till sina jobb, till akutsjukhus och industrier, säger Caroline Harrå, branschutvecklare på VVS-Fabrikanternas råd.

Orsaken till vattenläckorna beror i många fall på bristande underhåll. Delar av VA-systemet i Sverige har omkring hundra år på nacken och i svenska VD-ledningar bytts de i snitt ut var 260:e år, men den tekniska livslängden uppgår till 100 år. Underhållet av vattenledningar skjuts med andra ord på framtiden, menar VA-fakta.

– Om landets kommuner fortsätter att underinvestera i VA-systemen kommer det bli betydligt dyrare i framtiden att säkerställa tillförlitlig vattenförsörjning och avloppshantering. Vi skapar en gigantisk underhållsskuld som växer exponentiellt , som leder till ett opålitligt VA-system med läckor, förorenat vatten och sinande kranar som följd. Ju längre de nödvändiga åtgärderna skjuts upp, desto mer kostsamma blir de, avslutar Hampe Mobärg, senior rådgivare Maskinentreprenörerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.394