23948sdkhjf

Vägarna faller sönder

Översvämningarna de senaste dagarna har orsakat skador på vägar och annan samhällsviktig infrastruktur. RISE kommenterar saken.

I Gävle får polisen flera samtal om vägar i länet som gett vika efter skyfallet. Bland annat i Tosätter i Enånger har en väg gett vika och bilister har tvingats att bromsa för att inte åka med i raset.

- Precis som mycket annan infrastruktur så har vägnätet byggts upp under lång tid och stora delar anlades innan någon visste att klimatet skulle förändras. Att anpassa hela vägnätet för att klara av framtida översvämningar kommer därför ta lång tid. Därför är det viktigt att anpassningsåtgärderna prioriteras smart. Det handlar om att hitta de platser och de åtgärder som ger störst nytta. säger Lars Marklund, forskare på RISE. 

För att undvika att infrastrukturen faller sönder, kan det vara lämpligt att satsa på ett smart och proaktivt underhållsarbete menar Lars.

- Det spelar ingen roll om vägtrummor är tillräckligt stora om de ändå är igensatta redan innan vattnet börjar stiga, säger. Att utveckla smartare underhållsarbete för infrastruktur är målsättningen för forskningsprogrammet Mistra InfraMaint där RISE är programvärd, berättar Lars.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125