23948sdkhjf

Hässleholms Vatten miljardinvestererar

För Hässleholms Vatten står det helt klart att det är stora investeringar som måste göras för att uppgradera och förnya vattenverk och avloppsreningsverk. De står nu inför nya utmaningar då underhållet av VA-verksamheten är eftersatt.

- Vi måste inte bara komma ifatt denna underhållsskuld, utan de närmsta 20 åren kommer våra vattenverk, avloppsreningsverk och vårt ledningsnät att behöva uppgraderas och förnyas för att möta framtida krav, säger Cornelia Ljungerud, VA-chef på Hässleholm Miljö.

Redan med start i år kommer Hässleholm Vatten behöva bygga om avloppsreningsverket i Röke. Parallellt med projektet i Röke arbetar Hässleholm Vatten med att göra en vattenförsörjningsplan och en avloppsförsörjningsplan för hela kommunen. Det stora arbetet kommer behövas att göras med flera olika förvaltningar inom kommun.

- Vi har naturligtvis inte hela spelplanen klar, men mycket preliminära uppskattningar pekar mot att vi kommer att behöva investera 1,6 miljarder de närmaste 20 åren, eller i genomsnitt 80 till 90 miljoner kronor per år, säger Cornelia Ljungered.

Hässleholms Vattens investeringsbudget har de senaste åren legat på 35 miljoner per år.

- För att lyckas behövs alltså pengar, vi behöver förstärka med fler välutbildade medarbetare och vi behöver se över en helt ny organisation som kan driva igenom projekten. Det blir lite som att sätta upp en fabrik med alla de funktioner som krävs för att bygga VA-anläggningar, berättar Cornelia Ljungered

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095