23948sdkhjf

Effektfull lösning mot flaskhalsar i elnätet

I EU-projektet CoordiNet bidrar företag och elproducenter i Malmö-, Landskrona- och Helsingborgsområdet till en effektivare användning av elnätet genom att, mot ersättning, minska sin elförbrukning alternativt öka sin produktion för att möta efterfrågan på effekt.

Samhällets behov av el ökar och ställer höga krav på investeringar och utbyggnad av elnäten. Det tar lång tid att bygga elnät och när det uppstår flaskhalsar i nätet kan flexibilitetslösningar vara användbara. Flexibilitetslösning är ungefär som en delad ekonomi och tjänsten kan förklaras som utrymme i elnätet vid en viss tidpunkt. 

I Skåne har E.ON nu tre marknadsplatser för effekt, Malmöregionen, Helsingborgsområdet och Landskrona/Löddeköpinge. Inför kommande vinter utökas projektet med fjärde området Hässleholm. E.ON Energidistribution har skapat den digitala marknadsplatsen Switch där utbytet sker. 

– Vi ser att vi kommer att behöva öka kapaciteten i elnäten på allt fler platser i landet. Genom att använda flexibilitet och innovativa lösningar som digitala handelsplattformar för effekt, får vi fler verktyg att hantera ett växande elbehov, säger Christoffer Isendahl, programansvarig för flexibilitetslösning på E.ON Energidistribution.

Projektet startade den 1 januari 2019 och pågår fram till år 2022. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11