23948sdkhjf

Fel på tåg kan upptäckas automatiskt i framtiden

Fram tills idag har konditionsgranskningar på tåg skett genom det mänskliga ögat. I juni tar VR FleetCare i bruk en tågskanner som ska hjälpa dem att granska tågs skick på ett mer tidseffektivt, automatiserat och systematiserat sätt.

Tågscannern har utvecklats i samarbete mellan VR FleetCare och Vire Labs, en finländsk leverantör av IoT-lösningar baserat på artificell intelligens. Tågskannern använder sig av artificiell syn, mönsteridentifiering och artificiell intelligens. På båda sidorna av banan har det monterats 6.5 meter höga scannerstolpar som fotograferar tåget när det passerar. 

Tågets sidor och tak fotograferas med en kamera med mycket hög fotograferingshastighet och specificeringsnoggrannhet. Den information som utvinns vid fotograferingen behandlas direkt genom kanträkning som analyserar data och meddelar om avvikelser. Den som underhåller tåget får informationen nästan direkt och informationen lagras också i en molntjänst för fortsatta analyser.

- Snabbheten i fotograferingen och bildens noggrannhet kan exempelvis jämföras med de målkameror som används på idrottstävlingar, förklarar projektchef Samuli Suuriniemi från VR FleetCare som har ansvarat för utvecklingen av tågskannern.
Skannern har nu pilottestats i ett år och resultaten är goda. Skannern kommer att tas i bruk i juni. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125