23948sdkhjf

Flexibilitetsmarknaden fungerar

Som vi tidigare berättat lanserade Svenska kraftnät, Vattenfall Eldistribution och Ellevio en marknadsplats i vintras där den som har överskott på el är välkommen att dela med sig.

Läs också: Första köpet av flexibilitetstjänster avlastar elnätet

sthlmflex syftar till att frigöra eleffekt till den ansträngda kapacitetssituationen för elförsörjningen i Storstockholm. Och det har gått bra. Så bra att projektet nu förlängs med två år.

– Vi kan nu konstatera att flexibilitetsmarknaden fungerar – och behövs. Därför förlängs projektet i två år. Vi ska nu finslipa detaljerna och öka incitamenten för att ännu fler aktörer ska delta på marknaden, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Sthlmflex inleddes som ett forskningsprojekt för att effektivisera användningen av regionens elnät vid tillfällen med kapacitetsbrist. Tanken är att göra det lönsamt för deltagande flexibilitetsleverantörer att planera och vara flexibel med sin elanvändning eller elproduktion och på så sätt frigöra effekt när Stockholmsregionens elanvändning slår i taket, exempelvis under kalla vinterdagar.

Sthlmflex innebär att nya aktörer kan delta som leverantörer på elmarknaden - elanvändare och elproducenter, företag och hushåll kan erbjuda effektflexibilitet mot betalning när efterfrågan på eleffekt orsakar flaskhalsar i elnäten.

– Genom köp av flexibilitetstjänster används elnätet och energisystemet mer effektivt i Stockholmsregionen, vilket skapar bättre förutsättningar för elektrifiering och klimatomställning, säger Yvonne Ruwaida, affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution.

Under projektets första vinter togs viktiga steg framåt genom att fördjupa kunskaperna om aktörernas behov, utveckla marknadsprocesserna och genomföra de första lyckade transaktionerna. Skellefteå Kraft, Arenabolaget, Stockholm Exergi, Entelios, Stockholms Hamnar och Enstar deltog på flexibilitetsmarknaden. Totalt avropades 2276 megawattimmar inklusive flexibilitet i form av tillfälligt abonnemang från Svenska kraftnät.

– Efterfrågan på el ökar när staden växer - nya bostäder behöver anslutas till elnätet och transporter går mer och mer på el. Ansluter sig fler till Sthlmflex nästa vinter kan marknaden spela en ännu viktigare roll för att motverka kapacitetsbrist i Storstockholms elförsörjning, säger Bengt Johansson, affärsstrateg på Ellevio.

Sthlmflex bjuder in aktörer att delta kommande vinter. Platsen är öppen från den 30 november 2021 till den 31 mars 2022. Behovet av flexibilitet bedöms vara störst under vardagar mellan klockan 7 och 10 och mellan klockan 15 och 21. För att delta ska man ha anmält intresse senast den 7 juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079