23948sdkhjf

Första köpet av flexibilitetstjänster avlastar elnätet

I december öppnade en helt ny marknad för flexibilitetstjänster för att avlasta elnätet i Stockholmsregionen, via sthlmflex projektet. Nu har de första köpen gjorts.

Totalt avropades 353 megawattimmar av Vattenfall Eldistribution för söndag och måndag. Totalt avropades tre olika flexibilitetsleverantörer - ett energibolag, en fastighetsägare och en aggregator. Flexibilitet levererades 15-21 på söndagen och 08-10 samt 17-19 på måndagen.

I forskningsprojektet sthlmflex kan fler aktörer vara med och lösa den kapacitetsbrist som finns i Stockholmsregionens elnät. I den traditionella elhandeln finns  elproducent och elhandlare. På en marknadsplats för effektflexibilitet får elanvändare, elproducenter, företag och hushåll - alla en möjlighet att erbjuda effektflexibilitet mot ersättning. På så sätt kan effekt frigöras när elanvändningen slår i taket, till exempel under kalla vinterdagar.

- Vid köpet av flexibilitetstjänster genomfördes också för första gången en abonnemangsväxling mellan två regionnät. Ellevio sänkte sitt abonnemang och Vattenfall Eldistribution fick höjda abonnemang när flexibilitetstjänster levererades på den gemensamma marknaden i Stockholmsregionen, säger Yvonne Ruwaida, affärsstrateg på Vattenfall Eldistribution.

- Det som är speciellt med sthlmflex är att Vattenfall Eldistribution och Ellevio handlar flexibilitet i varandras områden, i samspel med Svenska kraftnät. På marknaden jämförs priset på flexibilitetstjänster mellan både Ellevios och Vattenfall Eldistributions nätområden och även med priset på effekt från Svenska kraftnät, till den mån detta finns tillgängligt. Nodes marknadsplats gör det lättare för köparna att ta den åtgärd som är mest kostnadseffektiv och bidrar till att omställningen till ett modernt grönt energisystem sker till en så låg kostnad som möjligt, säger Sofia Eng, projektledare på Nodes.

Fakta sthlmflex

Drivs av Svenska kraftnät och elnätsbolagen Ellevio och Vattenfall Eldistribution som är köpare av flexibilitet.

Pågår 1 december 2020 till 31 mars 2021

Är i ett forsknings- och testskede

Marknadsoperatör är Nodes

Leverantör av elnätsbolagens beslutsstödsverktyg är e.on 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11