23948sdkhjf

Driftsäkrar tillsammans med kunderna

Efterfrågan på el ökar kraftfullt, bland annat genom en rad elintensiva projekt från fossilfritt stål till batterifabriker. Avgörande för utvecklingen är att svensk elförsörjning kan hålla jämna steg med industrin.

Det menar elnätsföretaget Ellevio som ger många exempel på hur mycket el som kan tänkas behövas.

Hybrit – projektet där vätgas ska ersätta kol i stålprocessen – där ståljättarna SSAB och LKAB jobbar tillsammans med Vattenfall i ett pilotprojekt i Luleå och planen är att 2035 ska det första fossilfria stålet ut på marknaden. Hybrit kommer att behöva 15 terawattimmar el varje år enligt en studie från Energimyndigheten.

H2 Green Steel som också satsar på att producera fossilfritt stål i trakterna runt Luleå och Boden och ska vara igång 2024 och behöver 12 terawattimmar.

På Gotland har Cementa tillsammans med Vattenfall inlett projektet Cemzero som går ut på att elektrifiera delar av cement- och betongtillverkningen. El ska användas istället för fossila bränslen och resultatet kan bli en ökad elanvändning på närmare 2 terawattimmar per år.

Ytterligare ungefär 2 terawattimmar kommer batterifabriken Northvolt utanför Skellefteå att behöva, litiumjonbatterierna ska bli ett viktigt inslag när transportsektorn ska ställa om från fossila bränslen till el.

Preem jobbar tillsammans med Vattenfall för att producera fossilfri vätgas för biodrivmedelproduktion. Preem har som mål att till 2030 producera 5 miljoner kubikmeter biodrivmedel och därmed minska transportutsläppen med upp till 12,5 miljoner ton koldioxid. Behovet av el blir stort och en så kallad elektrolysanläggning skulle behöva 200–500 megawatt el.

Det är inte på tal om annat än att industrins behov av el ökar väldigt mycket.

– Olika branschrapporter visar på en ökad elanvändning på mellan 70 och 100 procent de närmaste 25–30 åren och den bilden går igen när vi frågar våra större kunder. Deras prognoser ligger på den här nivån, säger Alfons Kubulenso, ansvarig för företagskunder hos Ellevio.

Han menar att det gäller att tänka nytt och han känner sig trygg i att Ellevio kommer klara utmaningen. För det är elnäten som spelar en nyckelroll när elanvändningen ökar.

– Det är väldigt stimulerande att vara en möjliggörare, samtidigt måste vi vara effektiva och innovativa. Det handlar om att bygga ut elnätet fysiskt men också att ta vara på digitaliseringen för att hitta nya innovativa sätt att leverera den kapacitet som våra kunder behöver. Vi kommer att behöva nya lösningar där till exempel flexibilitetsmarknader och batterilager kan vara några, säger Alfons Kubulenso.

Han kan meddela att flera av kunderna är positivt inställda till att hitta lösningar tillsammans med Ellevio.

– Vi kommer att arbeta mycket mer proaktivt i dialogen för att få till bra samarbeten med våra kunder som ger fortsatt trygga elleveranser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095