23948sdkhjf

Produktionsrekordet beror på bra underhåll

Aldrig tidigare har miljö- och återvinningsföretaget Sysav producerat så mycket fjärrvärme och så mycket el, som under 2020.

Bakom produktionsrekordet ligger bland annat en hög tillgänglighet i deras fyra pannor.

– Vårt underhållsprogram förfinas hela tiden. Ett väl genomfört underhåll under sommarens revisionsperiod, samt ett konsekvent fokus på förebyggande underhåll underlättar arbetet under resten av året när värme- och elproduktionen är som viktigast, tillsammans med en engagerad och uppmärksam personal inom drift och underhåll, säger Mats Didriksson, operativ chef på Sysav.

60 procent av den fjärrvärme och 10 procent av all el som används i Malmö och Burlöv produceras på Sysavs avfallsanläggning Spillepeng. Det gör Sysav till en av de största energiproducenterna i regionen.

– Framför allt elproduktionen är väldigt viktig för hela regionen. I takt med att annan elproduktion lagts ner i södra Sverige, blir den produktion som finns kvar, allt viktigare. Inte minst med tanke på att överföringskapaciteten från norra till södra Sverige ytterligare försämrats under 2020, säger Mats Didriksson.

Elpriset sätts utifrån tillgång och efterfrågan och i och med att överföringen av el från Norrland till södra Sverige är begränsad, stiger priserna i syd.

– Under 2020 var elpriserna i genomsnitt över året knappt 80 procent högre i Skåne än i norra Norrland. Utan vår produktion, hade prisskillnaden varit ännu högre, säger Mats Didriksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078