23948sdkhjf

Finsk riksdag cyberattackerad

Den finska Centralkriminalpolisen utreder dataintrång mot landets riksdags datasystem.

Förundersökningen inleddes i slutet av hösten och saken utreds som misstänkt grovt dataintrång och spioneri. Polisen utreder hur dataintrånget gjordes och av vem eller vilka.

– Det är inte fråga om en slumpmässig gärning eller ett misstag.  I detta skede är ett alternativ att okända gärningspersoner med dataintrånget har kunnat skaffa sig information antingen för att gynna en främmande stat eller för att skada Finland. Intrånget har riktats mot flera än en person, men tyvärr kan vi inte utan att äventyra den pågående utredningen berätta hur många personer det är fråga om, säger kriminalöverkommissarie Tero Muurman vid Centralkriminalpolisen.

Vid utredningen samarbetar man intensivt med inhemska myndigheter, bland annat med Skyddspolisen. Det har även förekommit internationellt samarbete. 

– Utredningen har framskridit bra. Insamlingen av information som har samband med fallet är mångsidig och omfattande och uppgifterna analyseras noggrant.  Utgående från resultaten kan utredningen koncentreras och nödvändiga kompletteringar göras. Detta fall är i Finland exceptionellt, allvarligt på grund av objektet och tråkigt för offren, säger Tero Muurman.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078