23948sdkhjf

Bättre avslut än inledning för teknikindustrin

Teknikföretagens konjunkturbarometer visar att affärsläget för teknikindustrin i Sverige har förbättrats under årets sista kvartal.

Orderingång, orderstock och kapacitetsutnyttjande ökar fortsatt. Återhämtningen har dock tappat tempo jämfört med det tredje kvartalet. 

- Den starka återhämtningen under tredje kvartalet var en tillfällig reaktion på en efterfrågan som inte blev tillgodosedd under främst andra kvartalet i år, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen och fortsätter:

 - Från låga nivåer ökar kapacitetsutnyttjandet och efterfrågan på arbetskraft. Med få undantag förefaller industrin klara vintern bättre än många tjänstenäringar både i Sverige och internationellt. 

För en del företag försvann efterfrågan i stort sett över en natt även under sista kvartalet som en följd av hårdare restriktioner på många exportmarknader. Andra företag har i stället fullt upp, har dragit tillbaka varsel eller är i behov av nyrekrytering.

Orderingången har ökat för så gott som alla delbranscher.

För maskinindustrin ökar den i högre omfattning än föregående kvartal.

I transportmedelsindustrin är den i stället närmast oförändrad.

I metallvaruindustrin och för leverantörer till byggsektorn ökar den i samma begränsade omfattning som tredje kvartalet.

Undantaget är leverantörer till elteknisk industri där orderingången fortsätter att minska.

Teknikföretagens undersökning indikerar att produktionsnivån i jämförelse med fjärde kvartalet i fjol kommer vara omkring 6 procent lägre.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för fjärde kvartalet omfattar bedömningar från 505 företag. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125