23948sdkhjf

Underleverantörerna flyttar hem

Svensk industriförening, Sinfs Underleverantörsbarometer för tredje kvartalet är här.

26 procent upplever att kunderna flyttar hem produktion. 83 procent av dessa anser att största anledningen är för att säkra leveranser.

- Vi ser också att det finns ett ökat intresse för att ta hem sin produktion till Sverige för 26 procent av företagen vilket kan jämföras med 17 procent för samma period i fjol. Huvudskälet till att man tar hem sin produktion är att säkra sina leveranser, säger Sinfs vd, Sanna Arnfjorden Wadström och fortsätter:

- Generellt kan sägas att Underleverantörsbarometern för kvartal tre visar ett underleverantörsverige som går i rätt riktning. Omsättningen och även lönsamheten har vänt till mer positiva siffror under Q3 men ligger fortfarande under snittet tidigare år.

15 procent av företagen har varslat eller tror att de kommer behöva varsla under året. Av dessa har 71 procent verkställt uppsägningar på grund av arbetsbrist. 

Andelen som anser att vi är mitt inne i en lågkonjunktur har samtidigt minskat från 55 procent till 37 procent från föregående kvartal.

- Vi ser också stora variationer mellan företagen. Utvecklingen är positiv även om vi bör förvänta oss en ökning under Q3 eftersom siffrorna under Q2 låg på en exceptionellt låg nivå, säger Sanna Arnfjorden Wadström.

Om man jämför med föregående kvartal förväntas en tiondel av företagen minska personalstyrkan medan en femtedel kommer öka.

Omsättningen i företagen för kvartal tre har minskat för 37 procent samtidigt som den har ökat för 41 procent av de svarande jämfört med föregående period.

Inför kvartal fyra tror 33 procent av företagen på minskning medan 38 procent av företagen tror på en ökning av orderingångsförändringen.

I Underleverantörsbarometern mäter Sinf kontinuerligt stämningen bland de mindre och medelstora underleverantörerna till storföretag. Sinf har cirka 1 000 medlemsföretag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078