23948sdkhjf

Ställer inte upp på ställningsfusket

Ställningsbranschen har blivit själva symbolen för arbetslivskriminalitet, lönedumping och livsfarlig arbetsmiljö. Det menar Byggnads som nu tillsätter en specialgrupp som ska punktmarkera företagen som sätter upp byggnadsställningar.

Enligt arbetsmiljöverket sker det årligen över 200 olyckor kopplade till ställningar, och trenden är ökande.

– Vi gör en kraftsamling och samordnar oss över hela landet. Det handlar om att hålla kriminella borta från branschen men lika mycket om byggnadsarbetarnas liv och hälsa, säger Johan Lindholm förbundsordförande Byggnads.

Som vi tidigare berättat genomförde byggnads förra året en granskning på över 1100 ställningar.

Läs också: Fler fel på byggnadsställningarna än rätt

Kontrollerna visade fel på över 65 procent av ställningarna, och på flera platser var bristerna så allvarliga att skyddsombuden behövde stoppa arbetet.

Byggnads tillsätter nu en styrgrupp med ombudsmän och specialister på osund konkurrens för att ta fram bättre arbetsmetoder för att granska ställningsföretagen och kontrollera efterlevnaden av kollektivavtalen.

Gruppen kommer att granska inhyrning, inlåning och bemanning, men även löner, traktamenten, semesterersättning med mera. Styrgruppen kommer även utveckla metoder för att samverka med, och tipsa myndigheter som arbetsmiljöverket, polis och skatteverket.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078