23948sdkhjf

Svenska kraftnät meddelar att stamnätet nått sin maxkapacitet

Ellevio tvingas nu säga nej till all ny storskalig elproduktion i Värmland. Det är följden av ett besked från stamnätsägaren Svenska kraftnät.

I början av juli fick Ellevio besked från stamnätsägaren Svenska kraftnät att det inte går att koppla in mer elproduktion till stamnätet i Värmland. Stamnätet har nått sin maxkapacitet, och förstärkningar kommer inte kunna vara på plats förrän tidigast 2030, enligt Svenska kraftnät. 

- Det här är inget roligt besked att förmedla vidare till sol- och vindkraftsföretag med planer i Värmland. Elnätet ska vara en möjliggörare för omställningen till ett fossilfritt samhälle, inte tvärtom, säger Tomas Brunzell, elnätschef för Ellevio i Mellansverige.

Beslutet att det är stopp för all ny elproduktion över 1 megawatt har kommunicerats ut till vind- och solkraftsaktörer, Länsstyrelsen och andra elnätsägare. Flera större vind- och solprojekt ligger i startgroparna, men får nu alltså pausas.

Hur långt produktionsstoppet kan bli är inte helt klart. Det beror dels på om Svenska kraftnät kan justera sina investeringsplaner något eller om det finns andra vägar framåt.

- Då kapacitetsbristen finns i stamnätet och inte i Ellevios elnät är det inte vi som primärt kan lösa den här utmaningen. Däremot kommer vi naturligtvis att göra det vi kan inom vårt mandat, för våra kunder skull, säger Tomas Brunzell.

Beslutet rör större produktionsanläggningar över 1 megawatt och påverkar alltså inte värmlänningarnas möjligheter att sätta upp solpaneler på sina hustak. Det innebär heller inte någon ökad risk för strömavbrott i Värmland.

Från Ellevio ser man situationen som allvarlig, men vill ändå jobba lösningsorienterat.

- Ingen hade kunnat förutse den enormt snabba utvecklingen inom framförallt vindkraften. För bara tio år sedan var en normal anslutning av en vindkraftspark på 10–30 megawatt. Idag får vi intresseanmälningar på 100–300 megawatt. Det ställer naturligtvis helt andra krav på elnäten, säger Tomas Brunzell och avslutar:

- Det visar på en situation som vi belyst många gånger - att det finns enormt stora investeringsbehov i vårt svenska elnät. Dels i stamnätet, där de största flaskhalsarna finns, men också i de regionala och lokala näten. Det är av stor vikt att dialogen mellan branschen och politiken fortsätter och att vi tillsammans hittar sätt att stimulera investeringar i ett läge där de behövs mer än någonsin.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078