23948sdkhjf

Forsmark ska slutförvara kärnbränslet

Efter 25 år som aktiv part i processen har nu Östhammars kommun ta ställning till en eventuell etablering av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark.

Under tisdagskvällen beslutade sig kommunfullmäktige i Östhammars kommun för att säga ja till att Svensk kärnbränslehantering AB (SKB) etablerar ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark. 

– Regeringen ska ju fatta sitt tillåtlighetsbeslut, men nu har vi deklarerat tydligt att vi är beredda att tillstyrka SKB:s ansökan om att få etablera ett slutförvar i kommunen, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) till Sveriges Radio. 

8 ledamöter ställde sig bakom beslutet, 7 motsatte sig det och 3 avstod från att rösta.

– Det är förstås väldigt glädjande att Östhammars kommun fattat det här historiska beslutet. Det är helt avgörande för att vi i Sverige ska kunna ta slutligt ansvar för det radioaktiva avfall som vår generation har producerat, säger Johan Dasht, SKB:s vd.

Det är upp till regeringen att ta ett slutligt beslut, men kommunerna (Oskarshamns kommun och Östhammars kommun) har så kallad vetorätt och deras röster väger alltså tungt i detta ärende. Oskarshamns kommun har sedan tidigare sagt ja till ett slutförvar men SKB, Svensk Kärnbränslehantering har valt att gå vidare med Östhammar. 

SKB räknar med att slutförvaret kostar 19 miljarder och kan generera 1500 arbetstillfällen. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094