23948sdkhjf

Las-förhandlingarna strandade

Det blev ingen ny uppgörelse om trygghet och omställning. Förhandlingarna om ett nytt Saltsjöbadsavtal mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv strandade i natt.

Susanna Gideonsson, LOs ordförande kommenterar:

- Det har varit en tuff men konstruktiv förhandling mellan parterna, tyvärr nådde vi inte hela vägen fram denna gång. Vårt viktigaste mål med förhandlingen var att öka tryggheten för våra medlemmar. Det handlar framförallt om att begränsa de otrygga anställningarna, som spridit sig som en farsot, och öka möjligheterna för omställning.

- Vi ger inte upp. Vi kommer att använda alla till buds stående medel för att lyckas. Runt hörnet väntar nu en avtalsrörelse där flera förbund kommer att driva dessa frågor. Det viktiga är att det här är frågor för parterna, inte för politikerna.

Martin Linder är PTKs ordförande och säger:

– Viljan att träffa ett avtal har varit mycket stark bland alla parter och stor kraft har lagts på att arbeta fram förslag som är bra för anställda, arbetsgivare och för samhället. En av våra föresatser var att förhandla ända in i kaklet. Det har vi gjort och det är vi stolta över.

Han fortsätter:

– Vårt mål är att alltid stärka anställningstryggheten för våra medlemmar och samtidigt bidra till flexibilitet på arbetsmarknaden. De genomgripande förändringar på flera områden som är nödvändiga för att uppnå detta kräver att arbetsmarknadens parter håller i taktpinnen.

Svenskt näringsliv skriver på sin hemsida att de beklagar utebliven överenskommelse:

 – Vi har gjort vårt yttersta för att hitta en balanserad uppgörelse som alla tre parter kunde bära hem. Tyvärr har vi inte lyckats. Förhandlingarna har varit konstruktiva trots många svåra frågor. Till slut tvingades vi tyvärr konstatera att vi inte hittade en uppgörelse som alla kunde acceptera, säger Mattias Dahl som är vice vd på Svenskt näringsliv och fortsätter:

– Nu blir det istället lagstiftaren som måste ta ansvaret att förbättra regelverken på arbetsmarknaden så att det blir lättare både att anställa och att få ett jobb.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079