23948sdkhjf

Fler jobb och högre säkerhet

Det kommer att behövas personal som arbetar med rikets säkerhet. Det vittnar Säkerhetsföretagens konjunkturrapport om.

Säkerhetsföretagens konjunkturbarometer för augusti månad visar visserligen en svag nedgång inom säkerhetsbranschen. Företagen rapporterar en inbromsning av efterfrågan, uppdragsvolym och antal anställda. Men helhetsbedömningen är samtidigt mer positiv än innan sommaren. Nästan 60 procent av säkerhetsföretagen bedömer att efterfrågan och antalet anställda ökar inom tre månader. Sjuttiotvå procent anger att efterfrågan kommer att öka på sex månaders sikt.

- Att säkerhetsföretagen har en positiv framtidstro visar att kriminaliteten i Sverige tyvärr är fortsatt hög. Företag, myndigheter och enskilda personer tvingas forsatt investera i trygghets- och säkerhetslösningar, säger Li Jansson, branschchef Säkerhetsföretagen.

Coronapandemin har inte lämnat säkerhetsföretagen opåverkade. Flygplatssäkerhet, eventbevakning och kontanthantering minskar. Samtidigt har efterfrågan ökat inom sjukhusbevakning och på samhällskritiska objekt.

- Även om säkerhetsföretagen har klarat krisen relativt väl behöver regeringen hjälpa till med återstartsreformer. Uppstarten av flygplatserna riskerar fördröjas flera månader med de omfattande handläggningstiderna för personalgodkännanden. Regeringen måste se till att Länsstyrelsen och ansvariga myndigheter har tillräckligt stora anslag för att klara handläggningen i tid, säger Li Jansson och fortsätter:

- Att regeringen föreslår ett trygghetsrut som inte omfattar auktorisation innebär att de öppnar upp för organiserad brottslighet att bedriva trygghet i hemmet. Dessutom innebär regeringens förslag en ineffektiv hantering av skattemedel eftersom säkerhetsföretag kan tillhandahålla mer kvalitet till en lägre kostnad, samtidigt som det skapas jobb, avslutar Li Jansson.

Säkerhetsföretagen är ett av nio förbund inom Transportföretagen. Säkerhetsföretagen organiserar 150 företag med cirka 17 300 anställda. Transportföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation inom transportnäringen samt en förbundsgrupp inom Svenskt Näringsliv.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094